Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Jesus' røverkjøp til påskelammet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Sjefsvinmaker Jesus de Madrazo hos Contino. Foto: Gunnar Lier

Sjefsvinmaker Jesus de Madrazo hos Contino. Foto: Gunnar Lier

Etter at en kunde ikke hentet sine 1200 spesialtappede flasker, sendte vinmaker Jesus de Madrazo disse flaskene til Norge, og det til halve prisen.

- Ja, jeg ble lei av at de aldri ble hentet. Det var to paller med vin som bare stod der, og vinene var vår toppvin First Seleccion fra 2009 som vi bare lager i de aller beste årgangene.

Løsningen ble å endre etiketten til Contino Reserva 2009 også tilbød vi dem til Norge, forteller Jesus de Madrazo.

- 2015 var en drømmeårgang

Snømangel

I en årrekke har Contino vært et av de fremste adressene til en klassisk og gjennomført Rioja. Det er de fortsatt, men vinmaker og sjef Jesus de Madrazo er bekymret.

- Det største problemet nå er tørke, vi driver økologisk og er derfor ekstra sensitiv. I fjor hadde vi bare en uke med skikkelig regn, og snø har vi ikke hatt siden 2009. Fortsetter det sånn må jeg nok begynne med kunstig vanning, dessverre.

- Det har vært noen tøffe år, 2013 forsvant 95 prosent av druene i en haglbyge. Og vi laget 4000 flasker mot 400.000 som et normalt år. 2009 derimot var strålende.

- Min far var sjef for Cune på 60-tallet, og han fant ut at druene fra Contino alltid ble brukt til de beste vinene hvert år. Det var grunnen til at han mente at det burde være en egen eiendom. Han ble helt forelsket i stedet, og Contino ble født midt i en bakke 420 meter over havet.

De eldste vinstokkene vokser rundt dette flere hundre år gamle oliventreet midt i Continos vinmark. Det er her toppvinene Vina del Olivo kommer i fra. Foto: Contino

De eldste vinstokkene vokser rundt dette flere hundre år gamle oliventreet midt i Continos vinmark. Det er her toppvinene Vina del Olivo kommer i fra. Foto: Contino

Toppår

Da Contino ble etablert i et 200 år gammelt hus i 1973 var den regnet som den første slottstappede vinen fra en enkelt eiendom i regionen. Alle druene som ble brukt i vinen kom fra en enkel vinmark som lå rundt huset.

Men det har tatt tid, huset var i dårlig forfatning, det samme var kjelleren fra 1600-tallet. I tillegg måtte CVNE kjøpe opp alle vinmarkene fra de lokale bøndene. Noe som tok 40 år, så i 2013 var hele eiendommen kjøpt opp.

- I dag har den blitt 62 hektar stor og ligger i terrasser i en sving rett ovenfor elven Ebro i rioja Alavesa, forteller de Madrazo. Men fra vår første årgang 1974 til 1994 ble det bare laget en vin her og det var Contino Reserva.

Englands beste bobler er endelig i Norge

Den ble ikke laget i dårlige år som 1977, 1979, 1992, 1993 og 2013. Etter 1994 har det kommet til flere viner, som en hvit Contino, en egen rødvin laget kun av druen graciano og en av garnacha. Samt en Gran Reserva og deres toppvin Vina del Olivo fra de eldste stokkene og First Seleccion som kun blir solgt til gode kunder.

- I tillegg laget jeg en rosévin i mange år, bare et fat som vi serverte til venner i hagen. Så var det eksportsjef i England som ville ha mer etter å ha smakt den. Og alle vinene ble utsolgt på et blunk. Nå har jeg solgt 100 flasker av denne til Norge.

Contino holder til i et nyrenovert 200 år gammelt gårdshus med en vinkjeller fra 1600-tallet.  Foto: Contino

Contino holder til i et nyrenovert 200 år gammelt gårdshus med en vinkjeller fra 1600-tallet.  Foto: Contino

Røverkjøp til påskelammet

De klassiske Rioja-vinene fra CVNE (Compañía Vinícola del Norte del España) som eier Contino står bak stilsikre og klassiske viner fra alle sine eiendommer som tilsammen dekker over 500 hektar med vinmark. Cune og Imperial er sammen med Viña Real i Rioja Alta. Mens Contino er i Rioja Alavesa.

Akkurat nå er Contino Reserva 2009 et av de beste kjøpene på Polet. De 1200 flaskene ble tilgjengelig på tirsdag, og standardutgaven er stoppet for salg enn så lenge. Prisen er 300 kroner, selv om prisen på vinene med sin opprinnelige etikett skulle vært 650 kroner.

93

Navn: Contino Reserva 2009

Produsent: CVNE , Rioja , Spania

Pris: 300,00 Varenummer: 5121301 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Good Beverage AS

Egentlig er dette First seleccion som er selskapets toppvin, men tappet om på reserva flasker ette at en kunde ikke hentet flaskene. 1200 flasker er kommet til Norge. Lett krydret duft med innslag av lær og nøtter. Nydelig tett og balansert begynnende moden lett sødmefull frukt på smak med en balansert syre og lange raffinerte tanniner. MB

Continos andre viner på markedet:

95

Navn: Contino Graciano 2009

Produsent: CVNE , Rioja , Spania

Pris: 649,90 Varenummer: 5160201 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Good Beverage AS

3090 flasker laget. Dufter av røde plommer og bær med hint av tre og lær. Tett og konsentrert frukt med en frisk syre og lange tanniner. Frisk syre og lang utgang. Nydelig konsentrasjon. Ikke endret seg stort etter at vi smakte den siste i 2015. MB

94

Navn: Contino Vina del Olivo 2011

Produsent: C.V.N.E. , Rioja Alavesa , Spania

Pris: 649,90 Varenummer: 5160301 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Good Beverage

Mørke bær, plommer og lær på duft med hint av vanilje og tre. Nydelig fylde og konsentert bløt frukt med en flott syre og lange tanniner med en nydelig balanse. MB

94

Navn: Contino Gran Reserva, Magnum 2007

Produsent: CVNE , Rioja , Spania

Pris: 999,90 Varenummer: 9512605 Midlertidig utsolgt, Importør: Good Beverage AS

60 magnumflasker igjen årgang 2007. Lett krydret duft med hint av plommer og røde bær. Frisk syre og en lett moden frukt kombinert med lange og lett tørre tanniner og en nydelig lengde. MB

94

Navn: Viña del Olivo 2007

Produsent: Vinedos del Contino , Rioja , Spania

Pris: 1750,00 Varenummer: 3597705 Utenfor sortiment, Importør: Good Beverage AS

Dufter av røde plommer og bær med hint av krydder, lær og tre. Saftig og bløt konsentrert frukt og elegant frukt på smak med lange flotte strukturerte tanniner. Lang utgang. MB


88

Navn: Contino Blanco 2014

Produsent: Vinedos del Contino , Rioja , Spania

Pris: 279,90 Varenummer: 9738401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Good Beverage AS

Dufter av epler og oliven med hint av salt sjø. Fyldig og lett bløt moden frukt med en balansert syre og fyldig knusktørr finsh. Fast utgang med tydelige tørrstoffer. MB

82

Navn: Contino Rosado 2012

Produsent: Vinedos del Contino , Rioja , Spania

Pris: 289,90 Varenummer: 5394701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Good Beverage AS

Dufter av tre og lær med hint av jordbær. Trepreget og krydret på smak med en sødmefull bærpreget frukt. Moe emmen utgang. MB

Andre marsnyheter fra Spania: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.