Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Englands beste bobler er endelig i Norge

Tekst
DOVERS HVITE KLIPPER. Like innenfor de bratte kalkstensklippene ligger noen av Englands beste vinmarker. De kan fort kan få en stor fremtid som kilde til noen av verdens fremste musserende viner. Foto: Jimmy Linus.

DOVERS HVITE KLIPPER. Like innenfor de bratte kalkstensklippene ligger noen av Englands beste vinmarker. De kan fort kan få en stor fremtid som kilde til noen av verdens fremste musserende viner. Foto: Jimmy Linus.

Britiske Nyetimber er på nivå med Champagne, og Englands beste bobler.

Nyetimber ble etabler av det amerikanske ekteparet Stuart og Sandy Moss for 29 år siden i 1988. De ønsket å lage engelsk musserende vin i verdensklasse, og ble den første produsenten i Storbritannia som lagde musserende vin av utelukkende klassiske champagnedruer.

Les også: - 2015 var en drømmeårgang

Les anmeldelse av Polets nyheter i mars her

Advart

Ekteparet ble advart av mange da de ønsker å plante chardonnay og pinot noir, og folk mente at druene ikke ville trives i det kjølige klimaet i West Sussex, sør i England.

Alle vinmarkene til Nyetimber er sørvendte for å oppnå best mulig soleksponering og jordsmonnet minner om det man finner i Champagne på den andre siden av den engelske kanal. Og består for det meste av kalk eller sand.

Nyetimbers flotte musserende viner fra England lanseres endelig i Norge. Foto: Nyetimber.

Nyetimbers flotte musserende viner fra England lanseres endelig i Norge. Foto: Nyetimber.

Moss solgte Nyetimber videre til Andy Hill som igjen solgte gården videre i 2006 til nederlenderen Erik Hereema som er dagens eier. Han har ekspandert vinmarkene fra 14 til 170 hektar i tillegg ansatt den kanadiske vinmakeren Cherie Spriggs og hennes mann Brad Greatrix.

Kun på hjemmebane

Og de har ingen lett jobb. På grunn av det kjølig klimaet er det en ekstremt stor årgangsvariason. I den fatalt dårlige årgangen 2012 ble det ikke langet noen vin hos Nyetimber. I 2013 ble kun 3 % av årets avling til vin.

Tidligere unngikk Nytimber gjerne malolaktisk gjæring på vinene sine, noe som ikke er praksis lenger. I tillegg har de i de siste årgangene fermentert i underkant av tre prosent av vinen på nye fat.

Det sammen med lang bunnfallslagring og lav dosage samt ekstremt syrenivå gjør vinene helt unike og lagringsvennlige.

Les også:
Vin på vandring
Hun lager fremtidens «champagne»

Frem til nå har Nyetimber solgt all sin vin til hjemmemarkedet, og siden etterspørselen har vært så stor, har eksport vært umulig. Etter at de har plantet og tatt i bruk flere vinmarker har de nå mulighetene å sende utenfor landets grenser. I dag lanseres tre av deres viner i Polets bestillingsutvalg. Alle tre til pirser på champagnenivå, men så er også kvaliteten på det nivået.

93

Navn: Nyetimber Blanc de Blancs 2009

Produsent: Nyetimber Limited , Øvrige , England

Pris: 569,00 Varenummer: 7344801 Utenfor sortiment, Importør: Winning Brands AS

Dufter av toast og autolyse og kjeks med innslag av epler. Heftig syre og konsentrasjon på smak med lang tørr og nydelig fersk utgang med mye tørrstoffer. MB

92

Navn: Nyetimber Rosé

Produsent: Nyetimber Limited , Øvrige , England

Pris: 499,90 Varenummer: 7344901 Basisutvalget, Importør: Winning Brands AS

Dufter av blomster og fersken med hint av røde bær. Fersk og bløt lett bærpreget frukt med en heftig syre og en lang tørr utgang. Nydelig lengde. MB

90

Navn: Nyetimber Classic Cuvee

Produsent: Nyetimber Limited , Øvrige , England

Pris: 469,90 Varenummer: 7345101 Basisutvalget, Importør: Winning Brands AS

Dufter av gjær og autolyse med hint av epler. Fyldig og kremet frukt med en krisp syr eog nydelig fylde og lengde. MB

Andre musserende nyheter på Polet i mars:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.