Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Burgundere til kjelleren

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Etienne Montille lager viner med like stort lagringspotensial som hans far gjorde.

Etienne Montille lager viner med like stort lagringspotensial som hans far gjorde.

Her er en rekke gode burgunderne du kan sikre deg blant Polets nyheter i morgen.

Mangel på burgundere i kjelleren? I morgen tidlig slipper De Montille en hel rekke strålende hvite og røde burgundere fra den kjølige 2014-årgangen. Samtlige trenger tid i kjelleren. I tillegg kommer det en rekke gode og rimeligere mer tilgjengelige burgundere som man kan nyte mens man venter.

Les anmeldelse av 650 nyheter på Polet her

Lang historie

Familien Montille har vært i Burgund i generasjoner. De har alltid vært advokater, med en vingeskjeft på si. Da den unge Dijon-baserte advokaten Hubert de Montille overtok familieforetaket i 1951, var vinmarksarealet krympet til bare 2,5 hektar. Produksjonen var da for det meste solgt i bulk til de store negocianthusene i Beaune.

Men Hubert kjøpte opp fire hektar vinmark i Pommard og nærmest alt han kunne komme over i Volnay. I 1959 hadde Hubert feilkalkulert mengden av sukker han skulle chaptalisere vinen med, som endte kun på 11,5 prosent alkohol. Han oppdaget etter noen år at den vinen utviklet seg mye bedre enn de andre. Og dermed endret Hubert domainets politikk og bestemte at chaptalisering, det var ikke noe for ham. Vinene han lagde ble etter hvert berømt for å være udrikkelige som unge, men fantastiske etter 20 år.

Oppkjøp

Etienne Montille er også utdannet advokat. Han begynte å jobbe med pappa allerede i 1983, men returnerte til Burgund for alvor i 1989. Dette førte til fullt ansvar for vinene fra 1995-årgangen og eier fra 2001-årgangen.

I 2005 kjøpte han sammen med Jacques Seysses, Domaine Charles Thomas i Nuits-Saint-Georges, som de delte mellom seg. Med dette fikk Etienne vinmarker i Côte de Nuits som Clos de Vougeot og Malconsorts samt Corton i Côte de Beaune. Totalt eier nå familien 20 hektar.

Siden 2002 har alle vinmarkene blitt underlagt biodynamisk dyrking.

Etienne og hans søster Alix har sammen dannet negocianten Deux Montille, de holder til i en 200 år gammel kjeller Meursault som de kjøpte i 2003. Der lager de for det meste hvitvin som Alix har ansvaret for, samt noe rødvin som er Etiennes område, alt basert på innkjøpte druer. Sammen styrer de familieforetaket, etter at pappa Hubert de Montille døde for noen år siden. I tillegg kjøpte Etienne De Montille Château de Puligny-Montrachet i 2012.(Vilkår)