Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende rødvinskjøp fra Portugal

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Colares er mer enn fine feriehus og lange sandstrender. Her rett nord for Lisboa kommer noen av Portugals mest sjeldne og unike rødviner i fra.

Colares er mer enn fine feriehus og lange sandstrender. Her rett nord for Lisboa kommer noen av Portugals mest sjeldne og unike rødviner i fra.

17 år skiller de to beste rødvinsnyhetene fra Portugal i vinter.

Blant vinterens rødvinsnyheter fra Portugal er det flere gode kjøp, som leverer bra kvalitet til en pen pris. Men de to som utmerker seg er Niepoorts tidligere vinmaker Luis Seabra med sin Xisto Ilimitado og en moden Colares fra 1997. Førstnevnte er en moderne laget kjølig og klokkeren rødvin som ikke har så mange likemenn i Portugal. Mens colares er en super tradisjonell og sjelden moden rødvin. Felles for begge er lave alkoholprosenter på 12 prosent, noe som både gjør dem mer delikate og balanserte enn de fleste av deres konkurrenter. Av sistnevnte er det ikke mange flaskene igjen, men den finnes i hyllene på ni Vinmonopol rundt om i landet.

Hva med en moden riesling fra 1997?

Rå portugiser

Sjelden og utrydningstruet

Ramisco-druens tykke skall og store druesteiner, kombinert med et svært kjølig og fuktig klima gir viner med mye tanniner og høy syre. Det gir vinen fra Colares dens lange liv. Rød colares er nesten umulig å drikke når den er ung, den trenger tid.

Vin fra Colares har overlevd så vidt til tross for utallige angrep utenfra og ­historieløs igno­­ranse innenfra. Da ­Portugals vinmarker, som ellers i Europa, ble angrepet av vinlusen phylloxera mot slutten av 1800-tallet, overlevde de eldgamle vinmarkene i Colares, da lusen som tok livet av vinplantene ellers på kontinentet, tviste seg å ikke trives i sand - som er jordsmonnet i Colares.

Svaksynt 104-åring reddet Portugals vinskatt

I gullalderen på 40- og 50-tallet var det 550 dyrkere av druer i Colares. Men på grunn av massiv utbygging av feriehus ved kysten nord for Lisboa har vinmarkene måtte vike.

Nå er det 45 dyrkere igjen fordelt på rundt 20 skarve hektar. Fem vinhus selger noen få tusen årlige flasker med rød og hvit colares.

En kjempe har våknet

Her er de beste fiskerestaurantene utenfor Lisboa(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.