Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En trygg havn i Burgund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nå kan du sikre deg Sabine Mollards geniale burgundere fra Chassagne.

I kjelleren til Marc Morey finnes det også rødvinsfat selv om de røde ikke er å finne på Polet.

I kjelleren til Marc Morey finnes det også rødvinsfat selv om de røde ikke er å finne på Polet.

Når man skal sikre seg en god flaske fra Burgund er det en regel som er viktig å ha i bakhodet: Produsenten er viktigst! Deretter kommer årgang og til slutt vinmark eller appellasjon. En god produsent lager god vin uansett årgang.

I et godt år lager de fleste god vin, men uansett hvilken vinmark man lager vin fra må det en flink vinmaker til for å foredle druene. Og når man da skal orientere seg blant produsentene blir det ikke lettere. «Har du hørt om Domaine Morey fra Burgund?», er et typisk spørsmål jeg får. Det finnes trolig noen titalls vinprodusenter i Burgund med akkurat dette etternavnet. Men hvem av dem kan det være verdt å kjøpe? Alle koster jo det samme?

Dette er essensen av Burgund. Å vite hvilken Morey man skal satse på.

Sabine Mollard lager i dag vinene på bestefarens Domaine Marc Morey.

Sabine Mollard lager i dag vinene på bestefarens Domaine Marc Morey.

Riktig adresse

Moreyene holder stort sett til i den søvnige landsbyen Chassagne-Montrachet. Beliggende et par knappe kilometer fra nabo Puligny-Montrachet er dette kanskje det aller beste stedet i verden man kan dyrke druen chardonnay. Kvaliteten på vinene endrer seg fra generasjon til generasjon, så det er ikke sikkert at den familien som laget fantastiske viner for ti år siden gjør det lenger, eller omvendt.

Sånn har også vinene til Domaine Marc Morey, beliggende midt i Chassagne, blitt bedre og bedre. I dag er det hans barnebarn og fjerde generasjon Sabine Mollard som driver familiens vingård sammen med mannen Bernard. De eier i overkant av ni hektar med vinmark fordelt på noen av de beste terroirene.

– Jeg er veldig takknemlig for at min bestefar kjøpte de markene han gjorde, i dag ville det vært umulig, sier Sabine Mollard.

Domainet ble startet i 1919 av Ferdinand Morey. I 1944 overtok sønnen Marc. Selv er hun usikker på når hun startet, men det var rundt 2008 forteller hun. Og etter det har vinene fått en enda mer konsistent kvalitet.

– Jeg vil at vinene mine skal ha friskhet og syre samtidig som de har en tydelig mineralitet, sier Mollard. Men hun bedyrer at endringene hun har gjort i kjelleren er små etter at hun tok over.

En av de siste omveltningene hennes har vært å rykke opp alle vinstokkene i hennes grand cru-parsell i vinmarken Bâtard-Montrachet. Det var dessverre helt nødvendig, men det er synd for det medfører at det nå ikke blir Bâtard på noen år. Men det får gå, det er ikke den vinen som er vår melk og brød-vin.

Det er nok derimot hennes Bourgogne blanc som hun er nødt til å kjøpe litt druer til hvert år for å få nok vin. Disse druene kommer fra høyereliggende marker i Haute-Côtes de Beaune, og er med på å alltid gi vinen et kjølig og syrefrisk tilsnitt. Det gjør den også til et av de beste kjøpene man kan gjøre på Polet når det kommer til en hvit burgunder.

Nå er Mollards viner fra den varme og store årgangen 2018 på Polet. En årgang hun har taklet med glans, da hennes viner både har beholdt konsentrasjonen og friskheten i et år der flere slet med akkurat det.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner