Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Styr unna. Disse fem vinene selges det aller mest av i Norge. Felles er at de er rimelige rødviner laget for massemarkedet.

Styr unna. Disse fem vinene selges det aller mest av i Norge. Felles er at de er rimelige rødviner laget for massemarkedet.

Norges mest solgte vin er masseprodusert saft

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En god vin er konsentratet av 7000 års historie. Likevel foretrekker de fleste konstruert kliss.

«Tuller du? Er det en jobb?» får man ofte høre når man forteller at man jobber som vinanmelder. Og ja, det er absurd at man kan leve av å smake vin, men så langt er vi altså kommet 7000 år etter det som antagelig var et hendelig uhell i Kaukasus, via grekerne som tilba Dionysos til romerne og deres legionærer som med sin vinøse dagsrasjon spredte vindyrkingen til hele Europa. I årtusener har bøndene slitt i bratte og ugjestmilde vinmarker og levd fra hånd til munn – alt for at vi i dag, mest sannsynlig, kan nyte de beste vinene som noensinne er laget.

Det er historien og det å kunne smake seg frem til en vins fødested, som gjør denne jobben så fantastisk. For å fylle munnhulen med rundt 12.000 viner i året er en jobb, og jobben er å skille klinten fra hveten, kvalitet fra kvantitet og gi leserne de beste rådene. Hva en selv liker, er ikke relevant.

En godt laget vin har klar adresse og druens, årgangens og bondens umiskjennelige signatur. Den har også en unik balanse mellom syre, alkohol, tanniner og eventuell sødme, i tillegg til lengde og konsentrasjon. Å smake en slik vin er en fryd. Å smake en konstruert, klissete, vandig og ubalansert vin hvor sødmen kamuflerer umoden frukt, er bare trist. Enda tristere er det å se slike viner på toppen av salgsstatistikken år etter år.

Designet for nordmenn: Sukkerbombene på Vinmonopolet

Vin er storindustri

Vin er mye penger for mange – og lite penger for enda flere. Norges fem mest solgte viner i 2016 omsatte for til sammen 677 millioner kroner fordelt på 5,08 millioner liter. Felles for de fem er at de er rimelige rødviner laget for massemarkedet. Noen er dessuten spesialdesignet for nordmenns ganer av norske importører.

Grafikk vinanmeldt - oppdatering. Grafikk vinanmeldt. Foto: DN

Grafikk vinanmeldt - oppdatering. Grafikk vinanmeldt. Foto: DN

Mesteparten av pengene du betaler for Polets rimeligste vinflasker, går til staten (se grafikk). Alkoholavgiften beregnes på grunnlag av alkoholprosent og blir dermed lik for alle vinflasker med samme styrke. Av en rimelig flaske vin utgjør altså avgiften en større andel enn av en dyrere en. Betaler du litt mer for en flaske vin, blir andelen som betales for selve innholdet, gjerne mangedoblet, slik at vinbonden kan putte mer tid og penger i produksjonen. Det er igjen med på å gjøre innholdet bedre.

I 2013 bidro alkoholavgiften med 12,4 milliarder kroner til statskassen. I fjor steg avgiften med nye 2,5 prosent. Prisen for akseptabel vinkvalitet flyttes dermed stadig oppover.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.