Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hva med en halvflaske dessertvin til 20.000 kroner?

Tekst
Botrytiserte druer ser ikke delikate ut, men lager verdens beste dessertviner. Foto: Merete Bø

Botrytiserte druer ser ikke delikate ut, men lager verdens beste dessertviner. Foto: Merete Bø

Verdens dyreste dessertvin auksjoneres bort på Blomqvist i morgen.

Ja, det høres dyrt ut for en halvflaske dessertvin fra Tyskland. Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel 2011 fra Egon Müller er av Blomqvist forhåndsvurdert til 20.000 kroner. Men det er faktisk en rimelig pris.

Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel 2011 fra Egon Müller. Foto: Blomqvist.

Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel 2011 fra Egon Müller. Foto: Blomqvist.


Den er kjent som verdens dyreste dessertvin og er en av verdens tre dyreste viner. Prisen ligger på mellom 30- 50.000 kroner andre steder i verden. Eldre årganger som 2003 koster 93.000 kroner for en halvflaske.

Sommerens taxfree-kupp

Tysk vinadel

Egon Müller regnes som en av de fremste vinprodusentene i Tyskland. Han har med sine åtte hektar i den verdensberømte Scharzhofberg-vinmarken skapt noen av landets desidert dyreste og mest ettertraktede viner.

Dagens eier er den fjerde Egon Müller som driver vingården som har vært i familiens eie siden 1797.

Hans gjeveste vin Trockenbeerenauslese Goldkapsel er en sjelden sak, kun laget i de årgangene det lar seg gjøre å få så fine edelråtne druer som skal til for å lage denne gylne og tyktflytende nektaren. Knappe 15 liter druejuice kommer fra 700 kilo håndplukkede botrytis-infiserte druer (råte).

Müller selv har flere ganger uttalt at det er veldig lett å få mye botrytis, men sprayer du vinmarken din, vil du aldri få noe. Så enkelt er det.

Taxfree-kunde mistet flaske med etiketten «Château Mouton-Rothschild 1945» i gulvet. Den vinen koster 165.000 kroner.

Over og underpriset

Foreløpig har det ikke kommet inn bud på verdens dyreste dessertvin ved Blomqvist og Vinmonopolets sommerauksjon. Og første mulige bud er 16.000 kroner.

Et objekt som det derimot er rift om, er den legendariske spanske vinen Vega Sicilia Unico fra årgang 1994. Her har åtte flasker i skrivende stund kommet opp i 65.300 kroner. Det er over 8000 kroner per flaske i tillegg til salær. Det er 5000 kroner mer en markedspris andre steder i verden per flaske.

I kveld fra klokken 19 går det første objektene under hammeren. Totalt skal 659 objekter auksjoneres bort på nettauksjonen over to dager. Med den totale forhåndsvurdering på 1.839.500 kroner.

Alle førstevekstene fra Bordeaux er representert. Det samme er produsenter som Dauvissat, Raveneau, Leflaive, Coche-Dury, Roulot, Roumier, Engel, Angerville, Barthod, DRC, Meo-Camuzet, Bruno Giacosa, Giuseppe Rinaldi, Castello di Ama, Vega Sicilia.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.