Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Til topps i Burgund

Tekst
God burgunder. François Lequin-Colin har gjort seg bemerket som en av de beste vinbøndene i Sør-Burgund. Foto: Sune Eriksen

God burgunder. François Lequin-Colin har gjort seg bemerket som en av de beste vinbøndene i Sør-Burgund. Foto: Sune Eriksen

Med 2013-årgangen har François Lequin-Colin steget i gradene i Burgund.

François Lequin-Colin overtok familiegården for ti år siden, og ikke alle årganger har vært like spennende. Men med 2013-årgangen tar han konkurransen opp med de virkelig store i Burgund. Hovedforskjellen er at Lequin-Colins viner er tilgjengelige til en gunstigere pris. Lequin-Colins hvitviner fra 2013 har akkurat det du ønsker i en hvit burgunder, og litt til: Konsentrert, med en moden og sammensatt, typeriktig mineralsk frukt, pent integrert eikepreg og spenstig syre. 

Nysgjerrig på flere av Vinmonopolets vin-nyheter? Les alle anmeldelsene her.

Heldig ekteskap

Familien har gjort seg bemerket som den kanskje beste produsenten i Santenay, sør i Burgund. Suksessen ble skapt av François’ foreldre. René Lequins giftet seg med Josette Colin, som kom fra en annen vinmakerfamilie fra nabolandsbyen Chassagne-Montrachet. Sammen bygget de opp en liten og familiedrevet vingård på nittitallet. 

Totalt eier familien Lequin-Colin i dag ni hektar vinmark, hvorav mesteparten befinner seg i Santenay og Chassagne-Montrachet, mens det resterende befinner seg i Saint-Aubin, Nuits-Saint-Georges og Pommard. Rosinen i pølsen er 0,12 hektar med Bâtard-Montrachet, 0,09 hektar med Corton les Languettes og 0,09 hektar med Corton Charlemagne.

 

Ene og alene

I dag administrerer François Lequin-Colin hele 23 appellasjoner og en produksjon på 60.000 flasker årlig, hvorav to tredeler består av rødvin. Men det er de hvite som er best representert på det norske markedet.

– Jeg ønsker ikke å øke produksjonen, kun kvaliteten. Det vi produserer i dag er perfekt kvantum, på denne måten kan jeg gjøre mesteparten av jobben selv. Jeg gjør alt jeg kan for å lage god vin på hvert nivå, enten det er en Grand Cru Corton Charlemange eller Bourgogne Rouge, forteller Lequin-Colin.

Lequin-Colin har produsert biodynamisk siden 2010. I tillegg til er det gjort avtaler om bytte av druer, sånn at produsentene kan jobbe med terroir de ellers ikke ville hatt tilgang til.

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.