Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Barolo som gir valuta for pengene

Tekst
Barolo landsby omgitt av sine berømte vinmarker. Foto: Sune Eriksen.

Barolo landsby omgitt av sine berømte vinmarker. Foto: Sune Eriksen.

Her er de beste barolo-kjøpene: noen rimelige og noen kostbare.

Barolo kan være så mangt. At vinen er laget av druen nebbiolo er felles for dem alle. De kommer også alle fra Piemonte og nærmere bestemt fra 1900 hektar fordelt på de elleve landsbyene Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, Monforte d’Alba, Novello, Cherasco, La Morra, Roddi og Verduno. Og rundt tusen dyrkere. Prisen og kvaliteten er deimot svært så varierende.

– 90.000 kroner for en flaske? Nei, da hadde jeg blitt skuffet

Forvirrende nok er Barolo i dag navnet på en vin, en by og en hel appellasjon. Sistnevnte er det geografisk avgrensede området som har lov til å bruke navnet Barolo. Vinen og appellasjonen fikk doc-status i 1966, og den var en av Italias første docg i 1980.

Moden bordeaux til 259 kroner?

I dag produserer hele appellasjonen rundt 11 millioner flasker vin i året, mer enn dobbelt så mye som på 1990-tallet. Etterspørselen etter disse særegne, strukturerte og tanninrike rødvinsbombene med usedvanlig lagringsevne har økt kraftig. Problemet med dette er at druen nebbiolo nå blir plantet på mindre gode steder som ikke uten videre passer til produksjonen av Barolo, selv om området ligger innenfor den godkjente sonen. Dette gjør at en Barolo ikke nødvendigvis er av kvaliteten man forventer, gitt appellasjonsnavnet. Derfor er det viktig å velge Baroloer fra de rette produsentene.

Vi har teste noen av de fremste vinene fra Barolo, som sjelden skuffer, men som også koster. Blant annet Massolinos Vigna Rionda, Giacomo Conternos Francia og Mascarellos Monprivato. Alle fantastiske viner, men mest av alt imponerer de som klarer å lage typeriktige baroloer til under halvparten av prisen.

Her er de beste kjøpene fra Barolo:

93

Navn: Barolo la Serra 2012

Produsent: Giovanni Rosso , Piemonte , Italia

Pris: 545,00 Varenummer: 9994601 Utenfor sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Elegant duft av ferske og syltede kirsebær, mandel og lett treverk. Fruktdreven og ren på smak med en klassisk steinpreget kirsebærfrukt. Faste, fine tanniner og en flott sammensatt frisk lengde med preg av mineraler, lette krydder og lyse kirsebærfrukter. BDK

91

Navn: OMA Barolo 2012

Produsent: Giovanni Rosso , Piemonte , Italia

Pris: 379,90 Varenummer: 6846401 Utenfor sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Duft av sursøt morell og mandel med hint av anis, modent tre og tørkede roser. Fersk og balansert på smak med en mørk, kjernepreget frukt. Ferske tørre tanniner og god syrestruktur. Stofflig finish og tørr, lang finish. BDK

91

Navn: Wongraven Orion Barolo 2012

Produsent: Wongraven Wines , Piemonte , Italia

Pris: 389,90 Varenummer: 6846101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Symposium Wines AS

Duft av moden, lett sursøt kirsebær og modent treverk med innslag av ferskt lær. Fersk og stofflig på smak med en lett modnet rød kirsebærfrukt. Pen fylde en god balanse i finish. Klassisk Barolo til en hyggelig pris. BDK

Andre nyheter fra Barolo:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.