Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Store viner fra undervurderte Provence

Tekst
Vinmark i Cassis, Provence. Foto: Gordon Bell / Shutterstock / NTB scanpix.

Vinmark i Cassis, Provence. Foto: Gordon Bell / Shutterstock / NTB scanpix.

Provence er mer enn lysfarget rosévin. Nå er noen av regionens beste dråper å finne i Vinmonopolets syv spesialbutikker.

Rundt halvparten av vinproduksjonen i Provence, vinregionen som strekker seg fra Avignon og Arles i vest, og nesten helt til Cannes i øst handler om rosévin. I morgen lanserer Vinmonopolet derimot 12 kvalitetssterke hvite og røde viner, og kun én rosévin i sine syv spesialbutikker. Blant de hvite vinene topper Clos Sainte Magdeleine i appellasjonen Cassis. Regionens beste eiendom er å finne med to hvite viner, Cassis 2015 og den sjeldne toppvinen Bel-Arme 2014. Bel-Arme er en bratt vinmark som hovedsakelig består av over 50 år gamle marsanne-planter. Fermentert og modnet i sement-egg.

Rhônegodt: I morgen kommer også noen av Rhônes beste viner til spesialbutikkene. Dette er flasker det kan lønne seg å stille seg i kø for.

En annen eiendom som utmerker seg med høy gjennomsnittsalder på sine planter, og ikke minst sterk vinkvalitet, er Châtau Simone ved Aix-en-Provence. Et historisk slott som for alvor ble kjent for sine viner etter at Kristiansund-damen Wilhelmine Muller, giftet seg med Jean Rougier i 1932, og arbeidet frem etableringen av appellasjonen Palette i 1948. Château Simone var lenge Pallettes eneste vinprodusent. Vinmonopolet lanserer nå to hvite, én bemerkelsesverdig rosévin og én rødvin fra slottet. De koster, men så er også dette noen av Frankrikes mest egenartede viner.

Blant de røde vinene fra Provence er det Bandol-produsentene Gros Noré og Tempier som utmerker seg aller mest.

Finn frem til flere viner fra Provence i Vindatabasen.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.