Pirkete type

Tekst

Med sin fintunede nese og blikk for detaljer, tryller Rodolphe Péters frem bobler med en enorm presisjon og finesse.

En lettbent plugg tripper rundt mellom plantene på høyden over en gudbenådet Grand Cru landsby i Champagne. De kompakte små klasene som begynner å ta form strutter av energi. Så langt ser det ut som Rodolphe Péters og naboene i Le Mesnil Sur Oger går mot nok en god årgang. Den oppsmuldrete, hvite krittkalken som lyser opp mellom rankene får røttene til å strekke seg dypt i leting etter vann.

– Mineralene i jorden gir vinen ryggrad, forteller Peters.

Côte de Blancs, den østvendte åsryggen med seks Grand Cru-landsbyer, er chardonnay-druens høyborg – og opphavet til de mest presise og renrasede av alle Champagner. 

Han ble utpekt av sin far og onkel til å overta familiestoltheten i tidlig alder, og har siden 2007 ledet champagnehuset Pierre Péters med større nøyaktighet i kjellerarbeidet. En flunkende ny kjeller stod ferdig til innhøstingen ifjor, klar til å ta imot druene fra 18 hektar, fordelt på 56 parseller spredt utover den hvite åsryggen. De presses uhyre skånsomt i to moderne sylinderformede tanker styrt av Péters stødige hånd.

– Jeg vill kjenne igjen smaken av druene fra vinmarken, og det krever presisjon, forteller Péters.

Han bruker 186 kilo druer til å presse 100 liter fermenteringsklar juice.

– Hvilket uttrykk ønsker du i vinene?

– Fargen grå!

– Grå?

– Vinene fra Le Mesnil skal ha en god dose av gråvær, mineraler og sjø i seg – litt som en overskyet og regnfull dag på stranden, ler Péters.

BLANDINGSKUNST

Den aller beste Champagne er en blandingskunst. I kjelleren har tre råflotte 45 hektoliters sementtanker tatt plass. Péters brukte seks år på å finne frem til den beste lagringen av husets reserveviner, og nå er han den eneste med disse moderne tankene i hele regionen. De inneholder vin fra tilsammen 20 årganger. I tillegg har han fått plass till en stor tønne fra stjernebøkker Stöckinger i Østerrike.

– Miksen mellom den vibrerende vinen fra sement, den kremete og nøttepregede fra eikefatet, og den friske vinen fra ståltankene, vil alltid være overlegen den individuelles kraft, sier Péters.

– Hva ser du etter når du blander?

– Jeg baserer mine viner på bitterhet fremfor syre. Jeg mener det gir best kompleksitet og lagringspotensial.

– Hva skal så en ung vin fra Péters smake før den puttes i kjelleren for modning?

– Den skal ha en god balanse av tre ting: Mineraler, bittert hvitt sitrusskall og ferske nøtter. Da har du en vin som vil utvikles godt over lang tid.

1. UTSOLGT! Péters flasker får stadig større oppmerksomhet internasjonalt. Heldigvis er de lett tilgjengelige i Norge. <BR>2. RENE OG RANKE.  I den nye kjelleren kan Péters arbeide både effektivt og miljøvennlig. Han brukte 50 prosent mindre vann til å rense alt utstyret det første året.

1. UTSOLGT! Péters flasker får stadig større oppmerksomhet internasjonalt. Heldigvis er de lett tilgjengelige i Norge. <BR>2. RENE OG RANKE. I den nye kjelleren kan Péters arbeide både effektivt og miljøvennlig. Han brukte 50 prosent mindre vann til å rense alt utstyret det første året.

NORGE PÅ LISTEN

«We are sold out», står det på et skilt ved inngangen til eiendommen. Rodolphe Péters selger alle sine viner på allokeringer. Heldigvis har Norge vært på listen over kjøpere og tilgangen er god. Husets Brut Non Vintage – Cuvée de Reserve, er til og med basisvare på Vinmonopolet.

 

93 L´Esprit de 2008
Pierre Péters, Champagne, Frankrike

473,70 kroner | 16332 | spesialbutikk | Nafstad
→ Kommer fra fire parseller i Cramant, Avize og Le Mesnil Sur Oger. Nydelig detaljert sitruspreg på duft kombinert med mineraler, kalk og autolyse. Konsentrert og lett kremet tekstur på smak med sitroner og en lang stram og mineralsk utgang. Drikk nå til 2030. Passer til aperitiff og skalldyr.

 

92 Les Chétillons 2006
Pierre Péters, Champagne, Frankrike
664,10 kroner | 16332 | spesialbutikk | Nafstad
→ Kommer fra tre parseller i Mesnil Sur Oger med 45-65 år gamle vinstokker. Dufter av kalk og sitrusskall med innslag av tørket frukt, friske urter og brioche. Luftig og delikat på smak med konsentrert, bitter frukt og en lang mineralsk utgang. Drikk nå til 2025. Passer til skalldyr og rike retter av hvit fisk.

 

91 Cuvée de Reserve
Pierre Péters, Champagne, Frankrike
299,80 kroner | 40049 | basiskategori 6 | Nafstad
→ Mineraler og kjølig eplefrukt med innslag av brioche og kalk på duft. Nydelig ren og kjølig frukt på smak med frisk syre, kombinert med en tørr og lang utgang med lett bitterhet i finish. En flott Blanc de Blancs til en virkelig god pris. Drikk nå til 2020. Passer til aperitiff og lette retter av sjømat.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk