Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Riesling-dynamitter

Tekst

Far og sønn Dönnhoff lager noen av Tysklands beste hvitviner.

En tysk militærvogn rygger sakte inn i en hvitmalt bygning i søvnige Oberhausen i Rheinland-Pfalz sørvest i Tyskland. «Alles klar!» ropes det fra lasteplanet, og en stor bøtte med grauburgunder-druer forlater vognen opp mot loftet.

– Vi lar tyngdekraften gjøre jobben, forteller Cornelius Dönnhoff og heller bøttens innhold gjennom en trakt mot en sylinderformet, pneumatisk presse på bakkenivå.

Far Helmut Dönnhoff (65) tar unna for innkommende samtaler og spørsmål fra to menn som er kommet for å klargjøre de siste eiketønnene til årets avling. Han vinker militærvognen ut av porten for å hente flere druer.

– Det er tross alt bedre med det tyske militæret i vinmarkene enn i Afghanistan, humrer rieslingnestoren.

Han overtok fire hektar vinmarker fra sin far i 1971.

– I begynnelsen ser man bare slitet og det harde arbeidet. Vennene mine kunne gjøre hva de ville, men det kunne ikke jeg. Men gradvis begynner man også å skjønne hvorfor man holder på dette. Dette har tatt tid for Cornelius også, forteller Helmut Dönnhoff.

I dag kan det lille rieslingimperiet skilte med karaktersterk, tørr hvitvin fra hele ni Grosses Gewächs (grand-cru) plassert på Nahes lappeteppe av ulike jordsmonn. Husets enkleste riesling inneholder i mange år frukt fra alle disse ni.

 

STOPP OG KJØR

I løpet av ettermiddagen legger det seg et tungt, grått teppe i bunnen av den dype dalen. Vinhøsten 2014 spiller ikke på lag med bonden. Det er altfor varmt og altfor vått. 30 menn og kvinner i regnklær står klare til å plukke druer. Både far og sønn kikker oppover etter tegn på opphold. Da kan de sende regnfrakkene ut i arbeid.

– I et varmt år som dette har vi hatt muligheten til å plukke god botrytis allerede tidlig i innhøstingen, sier Helmut Dönnhoff.

13

Botrytis er druer med edelråte som brukes i søte viner. Dette har kun skjedd tre ganger tidligere hos Dönnhoff. Far og sønn holder også av to rader årlig til eiswein, søt vin laget på frosne druer som er høstet ved første frostnatt under syv minus. Ifjor var frosten så kort at de bare rakk å høste den ene raden for eiswein.

– Resten lot vi henge helt til mars i år og lagde 50 liter superkonsentrert trockenbeerenauslese, sier Cornelius Dönnhoff. 

 

VIKTIG UTVELGELSE

Med voldsom spenst spretter Helmut Dönnhoff opp langs radene i den stupbratte toppmarken Hermannshölle.

– Se her, sier han og peker på velfriserte planter med gyldne, små druer. På bakken ligger avklipte klaser.

– Dette er Cornelius’ verk. Han gjør en enda strengere utvelgelse enn jeg noengang har gjort, sier han tydelig stolt over sønnens presise vitikultur, det vil si læren om druedyrking.

Synet av naboens klaser med iblandet forråtnelse forklarer hvorfor viner laget av druer med samme opphav kan smake så vidt forskjellig.

– Vi vil ikke kjenne smaken av botrytis i våre tørre viner, fastslår 65-åringen.              

 

87 Tonschiefer Riesling Trocken 2013
Dönnhoff, Nahe, Tyskland
189,90 kroner | 57750 | bestilling | Flaaten

→ Floral duft med innslag av mineraler, lime og hylleblomst. Flott konsentrasjon av fersk og spenstig frukt på smak, kombinert med en lang, tørr utgang med mineraler i finish. Drikk nå til fet fisk og sushi.

 

85 Riesling 2013
Dönnhoff, Nahe, Tyskland
119,80 kroner | 20314 | basiskategori 3 | Flaaten

→ Dufter av sten og klementiner med innslag av søte urter. Pen fylde og lett sødmefull frukt på smak, kombinert med en balansert syre og en tørr finish med lette mineraler. Drikk til ribbe og fet fisk.

 

85 Riesling Trocken 2013
Dönnhoff, Nahe, Tyskland
119,80 kroner | 63707 | basiskategori 1 | Flaaten

→ Mineralsk duft med hint av grønne epler og en lett tropisk frukt. Fersk og spenstig frukt på smak med en kjølig eplekarakter og en sitrende syrlighet i utgang. Drikk nå til fet fisk og sushi.

Les også:
Monsterforeldrene
Halvfortjent hype
Få tips om hvilke viner du kan gi bort til jul.
Norges største juleøltest

Les mer fra Mat og vin her.
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.