Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Elegant fra Chablis

Tekst
Ryddejobb. Didier Séguier ble hentet til vinhuset William Fevré i Chablis i 1999. Siden han har lagt om produksjonen fra tradisjonelt til biodynamisk, og startet innhøstingen tidlig. Det har skapt krispe og rene viner, mener han. Foto: Luca Kleve-Ruud

Ryddejobb. Didier Séguier ble hentet til vinhuset William Fevré i Chablis i 1999. Siden han har lagt om produksjonen fra tradisjonelt til biodynamisk, og startet innhøstingen tidlig. Det har skapt krispe og rene viner, mener han. Foto: Luca Kleve-Ruud

William Fèvres delikate og mineralske chabliser er noen av de beste som kommer ut fra landsbyen.

Didier Séguier har siden han ble sjef for William Fèvre i 1999, gjort vinhuset til et av de beste i Chablis.

William Fèvre er tidligst ute med å starte innhøstingen. Eikebruken har gått kraftig ned, eller er kuttet ut. Resultatet er noen av de mest elegante chablisene som finnes. Med 2010-årgangen tok vinene et steg opp blant de helt store i Chablis.

– Innhøstingsdato er det viktigste. Høster man for tidlig, mister man karakter og terroir. Gjør man det for sent, får man overmodne, slappe druer. I 2011 var det mange som var upresise i Chablis, sier Séguier.

Han har 76 hektar vinmark, hvorav over 15 er fordelt på fem av de syv Grand Cru-vinmarkene. Det gjør dem til en av de største eierne av de gjeveste vinmarkene i hele Chablis. Dyrkingen skjer etter biodynamiske prinsipper.

 

Tøffe år

2013 i Chablis hadde en tøff start med en kjølig vår, etterfulgt av en sen og ujevn blomstring. August var varm og normal, men en regntung september som ga mye råte og botrytis.

– 2013 drikker godt ungt, det er en vinmakers årgang. Mye terroir og lite syre gjør dem enkle å drikke.

2014 var derimot en årgang som vinbøndene i Chablis trengte sårt. En nærmest perfekt årgang værmessig, med en lang og varm vekstsesong, uten råte eller sykdommer på druene. Perfekt modne druer med høy syre har gitt presise 2014-viner.

William Fèvres toppviner er bare tilgjengelig via polets spesialbutikker eller spesialbestilling. Taxfreebutikkene har den glimrende Premier Cru Vaillons i 2012-årgangen. Standardvinene er tilgjengelig på polet.

 

Stor test: Sommerens beste pappviner

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.