Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vinraketten i Toscana

Tekst
I kjelleren. Maria Caterina Dei, daglig leder i Cantine Dei i Toscana, viser frem vinkjelleren. Hennes Vino Nobile di Montepulciano er alltid å regne med. Foto: Gunnar Blöndal

I kjelleren. Maria Caterina Dei, daglig leder i Cantine Dei i Toscana, viser frem vinkjelleren. Hennes Vino Nobile di Montepulciano er alltid å regne med. Foto: Gunnar Blöndal

Familien Dei begynte å lage vin til husbruk for 30 år siden. Nå er den årlige produksjonen på 200.000 flasker.

– Min bestefar Alibrando Dei var vinentusiast og hadde tro på området Bossona. Derfor plantet han den første vinmarken i 1964. Et sand­holdig jordsmonn fullt av fossiler er perfekt for druen sangiovese, forteller Maria Caterina Dei.

Vinmarken Bossona ligger 350 meter over havet, i et amfi noen kilometer øst for den historiske landsbyen Montepulciano i Toscana. 

– I mange år solgte vi druene, mens vi bare tilbragte somrene i Montepulciano. Så bestemte faren min seg for å lage vin i 1985 – som et eksperiment. Han syntes det var god kvalitet på druene og tenkte vi skulle lage vin til familien, sier Dei.

 

I skyggen av Chianti

Vino Nobile di Montepulciano er en av Italias og Toscanas mest berømte og historiske viner. Storhetstiden var fra 1500-tallet til midten av 1800-tallet. Da var Chianti blitt populær, og Vino Nobile gikk i glemmeboken. En renessanse kom på 1970-tallet, og i dag er Vino Nobile di Montepulciano en sterk konkurrent til Brunello di Montalcino og Chianti – ofte til en brøkdel av prisen.

– Det hele gikk gradvis. Naboene syntes vinene fra 1985 var så gode at vi bestemte oss for å bli fulltidsprodusenter, sier Dei.

Vinkjelleren sto ferdig i 1989, og familien som tidligere drev med stenproduksjon, var blitt vinbønder. Familien har vinmarker i fire forskjellige områder i Montepulciano. Alle har ulikt jordsmonn. De to viktigste er Martiena og Bossona. Siden 1999 har druene fra Bossona blir brukt til familiens Riserva og har ligget tre år på store eikefat.

– På den 120 hektar store eiendommen er det 52 hektar med vinmark. Av det lager vi 200.000 flasker årlig. Vi kunne ha laget det dobbelte, men vi vil fokusere på kvalitet, ikke kvantitet. Derfor sorterer vi alle druene i vinmarken og bruker kun de beste.

 

Vin og sang

I 2014 sto en ny praktkjeller ferdig. Eiendommer har et amfiteater hvor Maria Caterina Dei, som er utdannet operasanger, kan holde konserter på sin egen vingård. Men det er vinen som er i fokus.

– Jeg liker ikke så godt eikede viner. Vi bruker trefat for å gjøre tanninene mykere og få frem primærfrukten i vinene, men bare store, tradisjonelle fat blir benyttet.

Cantine Deis Vino Nobile di Montepulciano har vært i norske polhyller i syv år og er alltid en vin å regne med. Nesten uansett årgang er den en av de beste rødvinskjøpene i grunnsortimentet. I tillegg finnes Bossona Riserva 2009 og Rosso di Montepulciano i bestillingsutvalget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.