– Jeg møter dessverre studenter i næringslivsutvalgene som er mer opptatt av å representere sin egen person og ikke studentmassen som har valgt dem. De poserer på hjemmesidene i pene dresser, har titler som «president» og «head of marketing» – og bruker mye av overskuddet på en kjempefest for noen utvalgte etterpå, sier Glenn Menkin, rekrutteringssjef i DNB.

– Det virker ikke som om de er drevet av en lyst til å skape en god møteplass for studenter og næringsliv, men er mest opptatt av å profilere seg selv. Det går på bekostning av den brede studentmassen vi er interessert i å møte,

2,5 millioner på to dager
Som mange andre bedrifter løper representanter for DNB mellom karrieredager og bedriftspresentasjoner for å rekruttere studenter i høst. Med en prislapp på opp til 40.000 kroner per dag får bedriftene presentere seg for studentene ved de største skolene i Norge.

Tirsdag var 90 bedrifter samlet i Grieghallen for å vise seg frem for 4000 studenter under karrierearrangementet Springbrettet, som drives av studenter ved Universitetet i Bergen. Dagen etter sto 82 bedrifter på stand under Karrieredagen på Norges Handelshøyskole (NHH).

Tilsammen fikk disse to arrangementene inn rundt 2,5 millioner kroner i deltageravgifter fra bedriftene.

Ved de aller fleste skolene er disse karrierearrangementene ene og alene studentenes ansvar. Det innebærer også å forvalte de store pengesummene som renner inn i foreningskassene. Det liker Menkin dårlig.

«Kaotisk og uproft»
– DNB bruker flere hundre tusen kroner på å betale seg inn på skoler i løpet av året. Men dette handler ikke om at vi ikke vil betale de 30.000 kronene, det handler mer om hva de går til. Jeg ville heller betalt penger hvis jeg visste at de gikk rett til skolene, og at skolene brukte disse på karrieretjenester for studenter, sier Menkin og fortsetter:

– Det er feil at studentene har ansvaret for så mye av kontakten mellom studentene og næringslivet. Det blir for lite kontinuitet når staben til karrieredagene er studenter som stadig byttes ut. For oss som er med på dette hvert år, blir mange av arrangementene kaotiske og uprofesjonelle.

– Men dere er med på leken?

– Ja, og vi betaler det det koster. Vi er jo avhengige av studentene, og vil ha kontakt med flest mulig. Men jeg vil oppfordre skolene til å våkne opp.

Får støtte av Posten
Han får støtte av Anne-Berit Bratlie, traineekoordinator i Posten Norge.

– Jeg vet ikke nok om hva pengene vi betaler inn, går til. Ideelt sett burde de gått til tiltak som gjør studenter mer forberedt på møtet med næringslivet. Da er det lettere å akseptere at vi betaler en del for å delta på disse arrangementene. Jeg har hørt om flere karrierearrangementer som går i solid overskudd. Når de nesten ikke vet hva de skal bruke pengene på, og drar på store reiser, er det gått for langt, sier Bratlie.

Ifjor hadde Næringslivsutvalget ved NHH en samlet inntekt på 2,85 millioner kroner fra bedriftspresentasjoner og karrieredager.

– Hvor mye gikk til «en kjempefest for noen utvalgte studenter»?

– Kostnader ved fester dekkes inn av billettpris og prisen på drikkevarene. Ingen av pengene som bedrifter betaler til Næringslivsutvalget går til derfor til dette, sier Jan Lilleby, leder av Næringslivsutvalget på NHH.

Han forteller at overskuddet går rett til skolens felles studentforening.

– Mye av pengene brukes på investeringer som kommer hele studentforeningen og arbeidet vårt til gode – som for eksempel oppussing av lokaler, lydutstyr og it-løsninger. Overskuddet støtter også for eksempel til idrett, bistand, kulturarrangementer, konferanser, foredrag og kurs.

Lilleby kjenner seg ikke igjen i Glenn Menkins beskrivelse av uproffe, festende studenter i arrangementsstaben.

– For kontinuiteten sin del vil det isolert sett kunne være positivt å overlate ansvaret for karrierearrangementene til skolen. Men spørsmålet er om produktet blir like bra. Næringslivsutvalget er et sted der dyktige mennesker jobber veldig mye, helt gratis og tilegner seg verdifull arbeidserf#229, sier Lilleby.

Les også: Ti gode grunner for å bli i jobben i mer enn ti år

Her tar mange studenter taxi til forelesningene


Svenskene tar jobben fra norsk ungdom

Fire av ti studenter fullfører ikke utdannelsen

Sykelige egoister blir ofte ledere (2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.