– Hva er det mest nyttige du har lært?

– Som nyutdannet psykolog satt jeg igjen med noe veldig konkret i møte med pasientene, og det var at verden ikke er svart eller hvit. Jeg hadde tilegnet meg en ydmykhet og bevissthet om at det finnes mange måter å leve livet sitt på. Utgangspunktet for dialog og forståelse må være å se og anerkjenne hvert menneske for den det er.

– Hva skulle du ønske du hadde lært?

– Å bli mer bevisst på effektiv bruk av studietid og prioritere bedre. Jeg har tatt mange snirkleveier, men det er ikke sikkert jeg hadde evnet å ta til meg slike velmenende råd siden studenttilværelsen også er en vekstfase der det skal prøves og feiles. Jeg er glad jeg har brukt den tiden jeg har, og fått gjort mye forskjellig.

– Du er både samfunnsviter, psykologspesialist og har flere fag. Hvorfor så mye?

– Jeg har hoppet etter det jeg har hatt lyst til å gjøre. Det handler mer om vitebegjærlighet enn om at jeg hadde tenkt å jobbe med det. Jeg begynte på idrett etter å ha jobbet som modell i utlandet. Jeg var tidligere idrettustøver og tenkte at nå må jeg bruke hodet litt mer, derfor ble det først idrett. På studiet var det litt psykologi, jeg ble interessert i det og begynte på psykologi. Alle studiene har hatt en overføringsverdi og det er gøy.

– Hva har du hatt minst bruk for av det du har lært?

– Jeg har studert mange forskjellige fag, og ingen kunnskap er unyttig. Men det jeg har hatt minst bruk for er all puggingen av utspring og feste av muskler. Tenk at det er 600 muskler i kroppen, det er mange utspring og fester! Men altså: Nice to know.

– Har vi for mange studenter i Norge?

– Noen populære studier har flere studenter enn det finnes jobber til, mens det for andre yrkesgrupper er motsatt. Det er vel heller der problemet ligger. Jeg tror uansett at det beste vi kan gjøre er å kjempe for fravær av studieavgifter, slik at alle har lik rett til utdannelse uten at det koster noe. Vi må kjempe for dette slik at det ikke blir snikinnført avgifter på enkelte studier.



Les tidligere Liv og lære-spalter:

Ellen M.E Lundring: Ble utplassert som student, fikk redaktørjobb samme sted

Eva Sannum: - Modellyrket var som ti jobbintervjuer om dagen

Ola Borten Moe: Ga seg før «den siste bitte lille bakken»

Anne-Kari Bratten: – Mer stress å studere enn å være administrerende direktør

<a href="http://www.dn.no/talent/article2714481.ece">Hans Olav Lahlum: Studentbudsjett à la Lahlum</a>

Thina Saltvedt: – Jeg kunne ingenting om olje

Gunnar Bovim: Studentenes sjefslege

Torbjørn Røe Isaksen: – Veldig annerledes enn Beverly Hills 90210

Line Jansrud: Gir prinsesse Diana skylden for studievalget

Kristin Krohn Devold: – Ikke så stor forskjell på Forsvarsdepartementet og Uken

Charlotte Thorstvedt: – Skulle du si noe måtte du ha «dynamite» å komme med

<a href="http://www.dn.no/talent/article2681647.ece">Ine Marie Eriksen Søreide: Brukte 11 år på å bli ferdig med jus-studiet</a>

<a href="http://www.dn.no/talent/article2681647.ece">Kristin Skogen Lund: - Jeg kunne spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit </a>

Anita Krohn Traaseth: – Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

Kristin Halvorsen: – Jeg får godta at det toget er gått(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.