- Den var ikke dum. Det kan være bra for epost, sier Hanne Silje Hauge, når hun får prøve en mobil med hele fem tommers skjerm.

Hennes gamle mobil er noe mindre, men som svært mange andre er hun åpen for å øke størrelsen.

- Vi selger nesten ikke mobiler med under 4 tommers skjerm lenger. Iphone med 4-tommer er nesten det minste vi selger, sier terminalansvarlig i Telenor, Tone Vareberg.

For bare tre år siden ble en mobil med fire tommers skjerm omtalt som "litt av et monster" av nettstedet Techcrunch . Nå har halvparten av mobilene Telenor selger en skjerm på mellom 4,5 og 5 tommer, forteller Vareberg.

En fem-tommer har forøvrig nesten 60 prosent større overflate enn en fire-tommer, så forskjellen er stor.

Apple-bommert?
Samsung har nå lettet på sløret og vist frem lillebroren til flaggskipet Samsung Galaxy S4. Mobilen har fått navnet ”Mini”. Det bør kanskje få noen til å tenke seg om.

For selv Samsungs "mini" har betydelig større skjerm enn Iphone 5.

Da Iphone 5 ble presentert i høst, gjorde Apple narr av de større mobilene, og mente de var umulig å bruke med én hånd. Apple satte ergonomien først. Var det en bommert?

- Vi har fundert mye på det. Jeg vet ikke om Iphone 5 hadde solgt mer med større skjerm, men jeg tror de bør komme med en modell som har større skjerm for å henge med, sier Vareberg.

Apple latterliggjorde for øvrig også konkurrentenes små nettbrett, for så å lansere sim egen "mini-utgave". Les mer om det her: Perfekt krympet nettbrett

Større og større
Trenden Apple kanskje ikke forsto godt nok handler om stadig rikere mediakonsum på mobiler.

- Det handler om hva du putter på skjermen, sier DN.nos mobilekspert, Magnus Eidem.

Både surfing, film og annen mediebruk blir bedre med stor skjerm. Den orginale Iphonen hadde en skjerm på 3,5 tommer, og det var stort da, men ikke nå lenger.

Det siste året har mobilprodusentene slåss om å lansere de største mobilene. På toppen av vanlige fem-tommere finnes Samsung Galaxy Note II med 5,5 tommers skjerm, og diverse andre såkalte ”Phablet”-maskiner, en mellomting mellom telefon og nettbrett. Asus er kanskje aller størst med sin Fonepad på sju tommer, altså samme størrelse som mange små nettbrett.

Vareberg i Telenor forteller at det også finnes et marked for mobiler med 5,5 tommers skjerm, men at det foreløpig er mye mindre enn klassen under.

Les også: Verdens største smarttelefon

- "Phablet" er årets dings

Hva er for stort?
Hauge forteller at hun ofte bruker et nettbrett til surfing, men kan tenke seg å gjøre mer på en større mobil. Mannen Julius Risberg regner med å arve konas mobil, og vil da få en større skjerm enn Iphonen han har i dag. Men ingen av dem er så fascinert av en 7-tommers Fonepad DN.no har med. Det blir for stort.

- Alle kan venne seg til 4,7 tommer, uansett hvor stor hånd du har, mener DN.nos mobilekspert, Magnus Eidem.

Han sier 5 tommer gir mer areal, men at dette er en smakssak. Dette er størrelser du venner deg til svært raskt - på samme måte som du etter kort tids bruk ikke lenger synes en 50-tommers tv er enorm, påpeker han.

Skal du ha en vesentlig større skjerm vil imidlertid strømforbruket foreløpig kreve større batterier og gjøre enheten tyngre.

- Det føles som et annet produkt i lomma, påpeker han.

Perfekt
- Fem tommer er på mange måter en perfekt størrelse, mener Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge, som vi tilfeldigvis møter på en gateservering på Grønland.

Selv har han en Iphone 5 med fire tommers skjerm, og mener Apple har rett i at dette er riktig format for en dings som skal betjenes med én hånd. Men han ser poenget med større flater, og mener neste størrelsesgrense går ved det som passer i lommen.

Ved samme bord sitter Anne Marit Godal, og hun vil ha mindre modeller.

- Jeg har mindre hender og for meg er fire tommer det største jeg vil ha, sier hun.

Pose og sekk?
Waterhouse håper imidlertid at man snart skal få i både pose og sekk – en mobil med større skjerm som også kan betjenes med én hånd.

- Jeg tror man vil få enhåndsmodus, der man kan stille inn skjermen på noen apper slik at man kan nå alt med tommelen, sier han.

Dermed kan man for eksempel velge at alle funksjoner for å håndtere en samtale vil foregå innen et felt tilpasset din tommelstørrelse.

- Den blir kalibrert for din tommelrekkevidde, håper Waterhouse.

 



Les også: Google skifter gir i Iphone-kampen

Knockout på tre år: Nettbrett større enn pc i Norge

Dobbelt katastrofe for pc i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.