For første gang på flere år har alle elektronikkgigantene lansert nye produkter innenfor alle segmenter i månedene før jul.

Tirsdag lanserte Apple, Microsoft og Nokia nye nettbrett, uken før lanserte HTC sin nye smarttelefon, og for en måned siden ble den nye phablet-telefonen Samsung Galaxy Note 3 tilgengelig for norske kunder. I tillegg er Googles siste Nexus-nettbrett også blitt tilgjengelig for norske kjøpere.

På toppen av dette kommer det også en ny spillkonsoll i november, nemlig Playstation 4. Det er syv år siden sist det kom en helt ny konsoll fra Playstation.

Satser på skjerm
En fellesnevner for de nye produktene er at alle produsentene har satset på skjermteknologi - skjermene er enten større eller leveres med høyere oppløsning. Både nye Ipad Air og Ipad Mini er utstyrt med høyoppløselige retinaskjermer.

Også Microsoft brukte denne lanseringen til å oppdatere skjermene på den neste generasjonen av nettbrett. Surface 2 er utstyrt med ClearType HD-skjerm, som skal tilby en oppløsning på 1080 piksler, skriver selskapet i en pressemelding.

Nexus 7, som ble avdekket allerede i sommer, kom med oppdatert skjerm i tillegg til sterkt redusert tykkelse på selve nettbrettet, noe Apple også satset på med Ipad Air, som blir verdens tynneste og letteste nettbrett med en vekt på 0,45 kilo.

Årets lansering var spesielt viktig for Apple, som det siste året har slitt med fallende inntjening og tap av markedsandeler. Ifjor kontrollerte Apple rundt 60 prosent av det totale nettbrettmarkedet. I løpet av det siste året er selskapets markedsandel krympet til 32 prosent, skriver Boston Globe.

Alle de nye Apple-produktene er oppdatert med ny skjermteknologi og A7-prosessorer med 64 bits arkitektur, noe som betyr at den kan kjøre langt flere samtidig oppgaver enn tdligere prosessorer. Til tross for dette er analytikerne skeptiske til om det vil vinne kundene tilbake fra konkurrentenes «billigprodukter», skriver BBC. Spesielt med tanke på at nettbrettene fra Google og Microsoft også kommer mer kraftigere prosessorer enn før. For eksempel har Surface 2 en NVIDIA Tegra 4-prosessor, og skal ifølge Microsoft gi nettbrettet nesten samme kapasitet som en pc.

Les også: Her er de nye Ipadene

Phablet-trend
Skjerm har også blitt viktigere innenfor telefonproduksjon. Det siste året har stadig flere av elektronikkgigantene avdekket telefoner med større skjermer enn tidligere. Under IFA-messen avdekket Samsung nye Galaxy Note 3, som er en phablet - en hybrid mellom et nettbrett og en telefon. Telefonen nådde det norske markedet for nøyaktig en måned siden.

Les også: Her er Galaxy Gear og Her er de nye Iphonene

Tirsdag avdekket også Nokia phabletene Lumia 1320 og 1520, som begge har skjermer på 15,2 centimeter. Videre har til og med Apple har signalisert at de vil lage telefoner med større skjermer, men det er tvilsomt om Apple vil lage «phablets».

- Konkurrentene våre er forvirret. De blander produktene sine, det skal ikke Apple gjøre, sa Apple-sjef Tim Cook under presentasjonen av Ipad Air tirsdag.

En annen nyvinning som har fått mye oppmerksomhet i mediene er fingeravtrykkssensorene i Iphone 5S og 5C. Til tross for at sensorene har vist seg å ha enkelte problemer, tror de fleste analytikerne at de andre produsentene vil bygge lignende sensorer inn i sine telefoner. HTC lanserte for et par uker siden HTC One Max, som også har innbygget fingeravtrykkssensor. Samsung har fortsatt ikke bekreftet noen planer om dette.

Nokia og Xbox får ikke være med
Mens de andre gigantene satser inn mot jul, blir ikke de nyeste Nokia-produktene salgsklare før januar neste år. Dermed får ikke den tidligere telefongiganten være med i kampen om plassen under norske juletrær.

Det samme gjelder Xbox One. Microsofts spillkonsoll skulle i likhet med konkurrenten Playstation 4 bli tilgjengelig i november, men ikke vil nå Norge før på nyåret.

Les også:
I dag starter tidenes mobil- og nettbrett-krig
Nye Surface-nettbrett til Norge
- Apple har leveringsvansker
Her er de nye Iphonene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.