London: Torsdag holdt Norges største bank, DNB, sin årlige kapitalmarkedsdag i London. Årets arrangement var lagt til femstjernershotellet Hilton on Park Lane - hvor rommene starter på 4000 kroner natten.

Utviklingen er kanskje en litt sunnere utvikling enn den vi har hatt Bjerke

I hotellets ballsal - under en stor krystallkrone - var analytikere, investorer og presse fra inn- og utland samlet for å høre hva konsernsjef Rune Bjerke hadde å melde denne gangen.

Storbankens årlige kapitalmarkedsdag er kjent for å by på viktig informasjon om både bankens ambisjoner og eget syn på utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

Og det var midt i de ekstravagante omgivelsene, at Bjerke måtte erkjenne at den norske pengefesten er i ferd med å dabbe litt av. Overfor DN.no understreker han riktignok at det ikke er snakk om noen stor dramatikk.

- Utviklingen er kanskje en litt sunnere utvikling enn den vi har hatt, med en litt mer bærekraftig utvikling i boligmarkedet og i olje- og gassmarkedet. Samtidig kan litt for lite fart i økonomien totalt sett bety en liten ledighetsøkning, sier Bjerke

- Svakere stimulans
DNB venter at den norske økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt (BNP) for fastlandet, årlig vil vokse med 2,1 prosent frem mot 2017. Det er en liten nedgang fra det som var en gjennomsnittlig vekst på 2,8 prosent i året i perioden 1990 til 2012.

Bjerke peker på tre årsaker til at det nå snur i Norge:

- For det første ser du at boliginvesteringene er i ferd med å flate ut, sier han og fortsetter:

- Det gjør også oljeinvesteringene, hvor vi historisk har hatt vekst.

DNB-sjefen viser til at oljeinvesteringene økte med 18 prosent fra tredje kvartal ifjor til tredje kvartal i år.

- Nivået vil fremdeles være høyt, men i det øyeblikket du slutter å få det veksttilskuddet, både fra oljeinvesteringer og boliginvesteringer, blir stimulansen til fastlandsøkonomien svakere enn det har vært, sier han.

Nedgang i forbruk
Videre peker Bjerke på en nedgang i privat forbruk som en viktig årsak til at nordmenn i årene som kommer må forberede seg på en litt annen økonomisk virkelighet.

- Det kan se ut til at folk sparer mer som følge av at de kanskje vurderer fremtiden sin litt mer usikker. Man bruker mindre enn man ellers ville eller burde ha gjort med det inntjeningsnivået man har, sier Bjerke.

Han mener også å se tydelige tegn på at enkelte bedrifter, spesielt de små- og mellomstore, holder litt igjen på investeringene sine akkurat nå.

- Dels fordi det har blitt dyrere å investere og dels fordi det har blitt skapt litt mer usikkerhet om fremtiden, sier han.

- Summen av disse små effektene gir det vi sier blir litt mindre fart, mener DNB-sjefen.

I særstilling
Tidligere i uken viste ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at aktiviteten i norsk økonomi økte i et litt høyere tempo i årets tredje kvartal enn i kvartalet før. Veksten i fastlands-bnp var 0,5 på prosent i tredje kvartal, mot 0,3 prosent kvartalet før. Veksten i andre kvartal ble justert opp fra opprinnelig rapporterte 0,2 prosent.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener tallene viser en økonomi som vokser svakt.

På DNBs kapitalmarkedsdag var imidlertid DNB-sjef Rune Bjerke opptatt av å påpeke at Norge er en særstilling i forhold til landene rundt oss.

Han viste til at banken venter en årlig BNP-vekst for Danmark, Sverige og Finland på 1,5 prosent i året frem mot 2017. For eurosonen tror de veksten blir 1,0 prosent.

Forskjellene mellom Norge og omverdenen er også et av Bjerkes hovedargumentene for at vi ikke har en boligboble som snart vil sprekke.

- Norge er ikke i den samme posisjonen som mange andre europeiske land. Befolkningsveksten fortsetter, og vi har en veldig sterk inntektsvekst på nesten fire prosent i året. Selv om vi venter at denne veksten vil bli noe avdempet, vil den fremdeles være positiv i de neste årene, sier Bjerke.

Les mer fra kapitalmarkedsdagen:
- Helt uenig med dem som mener en boble snart sprekker
Nå har han satt seg ett viktig mål

Les også:
- Vi vet ennå ikke hvor vi skal
- Jeg opplevde det som veldig urettferdig og urimelig
Spår aksjefest for DNB
DNB banker til (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.