- Flere og flere bruker musikk under trening, sier Richard Larsson til DN Aktiv.

Han jobber med å utdanne spinninginstruktører på NIH, og er selv instruktør. Han ser at trenden er å høre på musikk mens svetten siler.

IPod på gymmen
- Se bare på helsestudioene. Der har folk med seg egen iPod selv om det spilles musikk konstant, påpeker han.

- Tror du folk er bevisste på hva slags musikk man bør høre på?

- Ja, jeg tror det. Man har egne spillelister med musikk man blir giret av, og som gir ekstra piff og motivasjon.

 

Bedre effekt
38-åringen som er tidligere aktiv skiløper bruker alltid musikk når han selv trener. Førstkommende helg skal han holde et innlegg på NIH Fitness convention om musikkbruk og intensitetsstyring.

- Jeg er helt overbevist om at jeg får bedre effekt av treningen, men jeg er også bevisst på hva slags musikk jeg hører på. Feil musikkvalg kan virke negativt.

- Ødelegger ikke musikk teknikk og rytme når man for eksempel går på ski?

- Noen mener det, men så lenge musikkens intensitet passer intensiteten du skal ha under økten, så tror jeg det er positivt. Under gruppetimer er musikk et ”must”, sier han.

Under lange rolige turer på ski liker Larsson å høre på bandet Røyksopp.

- Det passer lav intensitet. Det er også viktig at volumet ikke er for lavt eller høyt. God lyd gir bedre effekt.

 

Treningssentrene bør bli bedre
Det spilles musikk kontinuerlig på de fleste av landets treningssentre. Mange studioer bør bli flinkere til å velge rett type låter, hevder 38-åringen som har undervist på NIH siden 2007, og har vært blant de 40 beste skiløperne i Norge.

- Tidlig søndag formiddag er det ikke nødvendig å ”pumpe” på. Samme gjelder egentlig hver formiddag, når studioene som regel har besøk av flere godt voksne enn på kvelden. På kveldstid er det som regel mer unge folk og trøkk, sier Larsson.

Men rock`n roll på trening blir fort til gedigen nedtur når stillheten på startstreken i en konkurranse treffer en som er vant med høyt volum og kraftig bass.

- Det kan bli for mye for enkelte. Jeg har snakket med flere som opplever at intervalløkten eller konkurransen gårt dårlig fordi nedturen ved ikke å ha musikk er stor. Man blir skuffet når man glemmer iPoden.

- Musikken er på mange måter som en pulsklokke, og for enkelte er det krise å glemme den hjemme, sier Richard Larsson.



Her er Larssons beste intervall-låter:

Rammstein ”Du hast”
Tung tøff musikk som gir ekstre kraft gjennom hele draget. Her er det fire minutter med full trøkk, og det passer godt når man skal ligge å presse med konstant høy puls gjennom hele draget. Ønsker man lenger drag enn låtens varighet er det mulig å strekke ut låten i et mikseprogram, evt. spille låten flere ganger.

Robert Miles ”Children”
En progressiv låt som passer perfekt til et fireminuttersdrag der man skal gi alt det siste minuttet. Låten blir intens mot slutten. En favoritt mot slutten av en spinningøkt.

Aha ”Scoundrel days”
Her er det bra trøkk i refrengene, hvilket passer meget bra hvis man skal gjennomføre korte intensive drag. Refrengene varer 20-30 sekunder, og i versene tar man det rolig. I spinningtimene mine står vi og sykler full pinne i refrengene, og sitter med rolig tråkk i versene.



Ikke alle mener musikk er bra:

<i><b>Johan Kaggestad fnyser av musikk under trening</b></i>



Les også:

<b>Velg riktig låt når du trener</b>

<b>Trener med propp i ene øret</b>

<b>Yt bedre til låter du elsker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktivklubb