- Velg musikk du kjenner godt, sier Odd Torleiv Furnes, førsteamanuensis i musikk ved NLA Høgskolen, til DN Aktiv.

Musikkforskeren hevder at rytmen i låten du hører på fort kan redusere treningsutbytte.

Puls-harmoni
- Oppmerksomhetssyklusene i hjernen leter og flakker rundt etter input. Når en hører på musikk setter en i gang en oppmerksomhetspuls i hjernen. Denne pulsen bør ikke være en konkurrent til den pulsen en trener eller konkurrerer på, sier Furnes.

Han legger til at musikk man kjenner godt fungerer best under trening fordi man slipper å fokusere på det som skjer i musikken.

Musikkforsker Odd Torleiv Furnes
Musikkforsker Odd Torleiv Furnes

- Hvis musikken er ukjent og komplisert i forhold til det man vanligvis hører på, vris oppmerksomheten mot musikken.

På en annen side: Er musikken for enkel kan den fort virke irriterende og også dra oppmerksomheten vekk fra treningen.

Lett på tå med Scatman på
Kroppen har en tendens til å justere seg inn mot den pulsen musikken har. I en artikkel publisert i The Sport Journal hevdes det at den etiopiske langdistanseløperen Haile Gebrselassie ønsket å høre den rytmiske poplåten Scatman på stadion da han løp 10 000 meter.

Rytmen i låten passet utmerket med den optimale tråkkfrekvensen Gebrsellasie trengte å etablere for å sette rekorder.

Haile Gebrselassie hørte på Scatman under 10.000-meterløp
Haile Gebrselassie hørte på Scatman under 10.000-meterløp (Foto: Fabrizio Bensvh, Scanpix)

- Generelt vil bruk av musikk kunne gi økt utholdenhet fordi smerteopplevelsen ved hard trening blir mer positivt ladet. Dette gjelder mosjonister, så vel som idrettsutøvere, sier Furnes.

Tilpass tempo
Når det gjelder idrett som er basert på repetitive med sammensatte og synkrone bevegelser, så bør musikkens tempo være tilpasset den enkelte utøvers kapasitet.

- Her mener jeg det kan være vanskelig å treffe riktig med hensyn til valg av musikk: Hvis man velger musikk mer eller mindre tilfeldig ut fra hva som ligger på hitlistene, så skal det godt gjøres å være så heldig at man treffer det optimale treningstempoet med låten, sier Odd Torleiv Furnes.

Det beste mener han vil være å få skreddersydd treningsmusikk tilpasset utøverens kapasitet. Gjerne med innlagte temposkift knyttet eksempelvis til utøverens 100%, 80% og 60% ytelse.

- Hvis man treffer på dette, så tror jeg musikken for de fleste idrettsutøvere vil kunne bli en viktig treningspartner, sier han.

For de som skal konkurrere er det spesielt viktig å tenke over hva musikken gjør med kroppen under trening.

- Får man ekstra kick med musikk under trening, og ikke får høre på musikk under konkurranse, kan dette slå negativt ut når det virkelig gjelder, unntatt hvis man kjenner låten/låtene så godt at man klarer å forestille seg musikken under konkurranse.

Les også: Fnyser av musikk under trening

Finne konkurransemodus
Norske toppidrettsutøvere bruker sjelden musikk under selve hoveddelen av treningsøkten, men i forberedelsene til både trening og konkurranse kan musikken spille en stor rolle.

- For toppidrettsutøvere blir musikk brukt mye for å ”tune” seg inn i rett konkurransemodus, sier idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard til DN Aktiv.

Hun har jobbet med alt fra landets beste skiløpere, til håndball- og fotballspillere på toppnivå. Det blir ofte snakket om musikk i samtale med utøvere før viktige konkurranser.

Kjente låtvalg er best når du trener, anbefaler ekspertene
Kjente låtvalg er best når du trener, anbefaler ekspertene (Foto: Dreamstime.com)

- Det er et av momentene vi spiller inn. Men det er veldig personlig. Musikken kan skape assosiasjoner til positive opplevelser. Låtvalgene er ofte helt bevisst fra utøvernes side. Og det er ikke alltid snakk om ”gladmusikk”, sier hun.

Skrur av når det gjelder
Pensgaard har ikke jobbet med mange utøvere som bruker musikk under viktige økter.

- Under selve økten er det sjelden en idrettsutøver hører på musikk. Håndballjentene for eksempel, hører mye på musikk under oppvarming, men ikke under selve hoveddelen.

Her er forslag til musikk til forskjellige aktiviteter og intensitet, laget forskerne Costas Karageorghis og David-Lee Priest ved Brunel University:

- Mentale forberedelser: “Umbrella” med Rihanna Ft. Jay Zee. 89 slag i minuttet.

- Oppvarmingsøvelser: “Gettin’ Jiggy With It" med Will Smith. 108 slag i minuttet.

- Uttøying: “Lifted” med The Lighthouse Family. 98 slag i minuttet.

- Styrkeøvelser: “Funky Cold Medina” med Tone Loc. 118 slag i minuttet.

- Utholdenhetsøvelser: “Rockafeller Skank" med Fatboy Slim.153 slag i minuttet

Les mer om trening og låtvalg i The Sport Journal.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>10 veier til suksess med treningen</b>

<b>Søvn og stress slår ut på vekten</b>

<b>Slik får du fart på kaloriene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb