- Det er en internasjonal trend at man har fokus på talenter, sier idrettssosiolog Gerd von der Lippe til DN Aktiv.

DN Aktiv skrev tirsdag om skitrener i Meråker, Ole Morten Iversen, som kritiserte Norges Skiforbund for å støtte ulike talentprosjekter, og mente talentdyrkingen i Norge er på ville veier.

Von der Lippe er i likhet med Iversen sterkt kritisk til ulike talentsatsinger.

Ivrige foreldre
- Undersøkelser viser at foreldre er veldig ivrige på ungenes vegne. 13-14-åringer har lett for å tro at de kan bli best i verden, og kjører seg i senk med en kropp i utvikling. Man vil ha resultater raskt. I forbindelse med vekttrening ser man at strukturen i kroppen kan bli ødelagt og også ryggen, og dopingspøkelset kommer raskere til ungdommen enn voksne.

Lippe mener dette er veldig problematisk. En utøver på 13-14 år med et talent i en idrett kan med normal kroppslig utvikling kanskje få et større talent i 20-årsalderen.

Skades lett
- Å bli god i en idrett i dag krever en vanvittig disiplinering av kroppen. Hvis man slipper for lett til som ung kan man ødelegge for større sjanser senere i livet, sier hun.

- Skadene ligger på lur hele tiden. Det skal lite til for at en ung utøver ødelegger seg, sier Lippe og legger til at det er det lekende miljøet som holder på idrettsutøvere lengst.

Idrettssosiologen mener også langrennssporten passet bedre i det samfunnet man hadde før, og at det derfor har blitt viktigere for idretten å tviholde på talentene som dukker opp.

- Det er for eksempel få talenter blant kvinnelige langrennsløpere. Dette kan ha en sammenheng med at langrenn er en knallhard kondisjonsidrett som er langt fra leikende snowboardkjøring. Jeg tror kanskje dette har litt å si på den talentdyrkingen vi ser – man er veldig ivrige på å holde på talentene som dukker opp fordi man vet at sporten ikke lenger fenger unge mennesker slik som før. Det er sikkert mye av grunnen til at man har innført sprintkonkurranser og slike ting, sier hun.

- Utkanten av sivilisasjonen
Den kjente idrettssosiologen som blant annet er kjent for sin kritikk overfor kropps- og sexfikseringen innen toppidretten, mener idrett er spesielt viktig for nordmenn.

- Idrettsseire er knyttet til positiv nasjonal identitet. Før var vi stolte av krigerne våre, men ikke alle er like stolte av krigerne i Afghanistan nå. I Norge er idrett blitt veldig viktig, kanskje mye fordi vi ikke har så mange andre stolte tradisjoner. Vi er jo et land i utkanten av sivilisasjonen, sier Lippe og ler litt.

Større kamp om talentene
Langrennssjef i Skiforbundet, Åge Skinstad, mener imidlertid det er viktig å fange opp talentene tidlig.

- Det er lett å bli for konservativ. En kan ikke benekte at det er blitt større kamp om talentene.

- En av grunnene til at Norge gjør det så godt i skisporet er at sporten har tatt tak i mange av de største idrettstalentene – med fysiologiske forutsetninger for å bli gode i flere idretter. Eller sagt på en annen måte – mange idrettstalenter har valgt langrenn.

Han mener ting tyder på at flere utøvere ønsker å bli raskere gode enn før.

- Nå er det mange som har ambisjoner både på idrettsarenaen og jobbmessig. Vi ser at en del utøvere ønsker å gjøre seg ferdig med studier.

NSF har høstet kritikk etter å ha støttet diverse talentprosjekter. Et av prosjektene er Team Morgendagens Helter som består av 21 unge talenter mellom 14-20 år fra alle seks skigrener i Norges Skiforbund. Laget er en del av en femårig samarbeidsavtale mellom Statoil og NSF om talentutvikling.

Skinstad mener kritikken er uberettiget.

- Her er det ikke snakk om kun å premiere talenter, men også å støtte lokale klubber og anlegg. Den kritikken som kommer er veldig unyansert, og har lett for å kun vektlegge de få talentene som får stipender, og ikke støtten som gis til klubbene rundt, sier Skinstad.



Tips oss om saker knyttet til dette temaet - her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også: Slår alarm om talentdyrking



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb



Hoppet av treningsjaget

Råkjør om plasser på nytt satsingslag