- Birken har ikke noe som jeg trenger i mitt liv, sier Petter Kleppe, norgessjef for verdens største advokatfirma, DLA Piper.

Balansen i livet
- Altfor mye handler om aktivitet. Altfor mange mangler god balanse i livet, sier 49-åringen, som er tidligere norgesmester på 1.500 meter bane og 5.000 meter terrengløp.

Petter Kleppe holder seg i fysisk aktivitet fire ganger i uken, men den viktigste aktivitet gjennomfører han daglig: 20 minutter med transcendental meditasjon.

Vanligvis på kvelden hjemme. Noen ganger i en drosje eller mens han venter på et fly. Egentlig hvor som helst.

 

– Transcendental meditasjon er en av mine aller beste investeringer, sier han.

La opp tidlig
Petter Kleppe er tidligere toppsjef i PwC Consulting og Colliers International, i tillegg til sentrale lederstillinger i IBM Business Consulting Services og Pareto PPN. Han har også har skrevet boken «Slik leder de beste». Der intervjuet han 18 norske ledere om hvordan de jobber og hva som gjør at noen er dyktigere enn andre.

Suksessen ligger i en kombinasjon av aktivitet, sunt kosthold og meditasjon, mener mannen som var et stort løpetalent, men som la skoene på hylla da han som 23-åring og siviløkonomistudent i USA innså at det var litt for langt frem til de aller beste i verden.

– En leder lever av å ta gode beslutninger. Disse tar du når du er i god balanse. Tenk på hvor viktig dette er i dagens urolige marked, sier Petter Kleppe, som har meditert siden han var 18 år.

– Etter 20 minutter med meditasjon er det som om skydekket letner. Jeg blir full av energi og i godt humør etterpå, forteller han entusiastisk.

Dropper Birken
Kleppe er imponert over supermosjonistene, men synes mange av dem han leser om er for endimensjonale.

– Det må bli en ubalanse i tilværelsen når du er toppleder og trener 10–20 timer per uke. Hva med familien? Jeg skjønner heller ikke behovet for å sammenligne seg med alle andre hele tiden, sier mannen som lærte mental trening av WilliRailo, professor i prestasjonspsykolog, på 80-tallet.

– Så vi finner ikke deg med startnummer i Birken?

– Nei, det gjør du ikke. Livet fra 45–50 handler om balanse og velvære, om riktig trening der du faktisk befinner deg i livet. For meg er det mye viktigste å finne balanse og ro gjennom trening som jeg har nytte av både i jobb og privat. Det er det gode liv for meg.

Les også: Birken-vinner gir fra seg seier

Åpenb#229 i Maridalen
Kleppe glemmer ikke møtet med selve ”urtreningskulturen” da han var på en treningstur på sykkel i Maridalen før ferien:

- Jeg lå i 40 kilometer i timen og merket plutselig at jeg hadde en på hjul. Mannen ville ikke forbi, og jeg fikk heller ikke ristet han av meg. Fremme på parkeringsplassen slo vi av en kort prat. Han var over 70, og fortalte at han var veteranverdensmester. Det oste trening og muskler av ham, og jeg skjønte at han representerte det jeg selv ønsket med treningen: helse, velvære, og overskudd i høy alder. Etter møtet med denne mannen forsto jeg at jeg er ”in for the long game”.

 

Petter Kleppe brukte også mye mental trening da han var aktiv, og fikk ny inspirasjon da han møtte Willi Railo.

- Vi jobbet med mye autogen trening. Det gikk på å programmere hjernen foran en konkurranse, og få underbevisstheten og bevisstheten til å bli enige om å prestere. Vi gikk gjennom konkurransen i vårt eget hode som en kinoforestilling, og det vi fokuserte på skjedde ofte i selve konkurransen. Da skjønte jeg virkelig viktigheten og kraften av den mentale biten, sier Kleppe.

Han bruker noen timer på racersykkelen hver uke, men det er meditasjonen som gir ham det store ”løftet”.

Dyp hvile nødvendig
- Faren i vår moderne hverdag er at det er så utrolig mye aktivitet. Vi trenger en teknikk som gir oss dyp hvile. Dyp hvile med transcendental meditasjon er 4-5 ganger sterkere enn fire timer med vanlig søvn, og gir en veldig god restitusjon, sier han.

- Hvorfor er ikke meditasjon mer utbredt hvis det fungerer så bra?

- Mest på grunn av uvitenhet. Oppfatningen av meditasjon er som synet på kiropraktorer for 20 år siden. Det handler ikke å sitte i lotusstilling og med bena i kors, men er en teknikk som bidrar til at du kommer i harmoni med deg selv.

Laget teller mest
Kleppe er overbevisst om at også kvaliteten på den fysiske treningen øker når du kombinerer med meditasjon.

- Jeg elsker også å ligge i felt sammen med gode kolleger innover Maridalen og delta i noen konkurranser for å bygge et godt arbeidsmiljø. Treningen gir meg energi og overskudd. For meg er det nå godt nok å være god nok for bedriftslaget.

Før vi går siterer han fra boken sin;

- Husk at organisasjonen er et speilbilde av lederen. Folk observer. Er lederen i balanse med riktige verdier, så følger de, sier Petter Kleppe.

Transcendental meditasjon er en mental teknikk basert på indiske tradisjoner. Maharishi Mahesh Yogi introduserte teknikken for den vestlige verden for ca. 50 år siden. Ca 40.000 nordmenn har lært TM, og det er utført rundt 600 vitenskapelige undersøkelser på teknikken som er blitt publisert i flere vitenskapelige tidsskrifter. Målet med TM er å utvikle vårt mentale potensial, utvide hjernens utvidede funksjon, bedre fysisk helse og redusere stress.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Superspreke Solveig (46) løper fletta av alle

Slik trener du styrke og løping i samme økt

Slo til funksjonær etter Birken-målgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb