Bruk av sjokolademelk som treningsdrikk har eksplodert de siste årene.

- Den er en optimal, mener ekspertene.

Resultater fra flere studier har vist at melk er svært godt egnet som sportsdrikk både i forbindelse med restituering av slitne muskler og erstatning av væsketap etter trening.

Når man trener har man to hovedbehov i tillegg til væskebehovet:

Energikilde under trening, slik at man ikke møter veggen. Dette bør først og fremst være karbohydrater. En annen rolle er oppbygging av muskelmassen, og da er protein viktig. Det er få drikker som inneholder proteiner, så der er melk unik, og melkeprotein er av høy kvalitet. Sånn sett er proteinet i melken veldig gunstig om man bedriver trening med høy intensitet og styrketrening, forklarer ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Unngå fet melk
Han anbefaler å holde seg til melk med lite fett.

- Jeg ville anbefale skummet melk. Fettet har ingen ting med treningen å gjøre, for det er lettere å hente ut energi fra fettet man har i kroppen enn fra melken.

Trener for juniorlaget til Lyn Ski, Hans Kristian Stadheim har en master innen idrettsfysiologi og kjenner godt til bruk av sjokolademelk i forbindelse med trening.

- Det er helt riktig at sjokolademelk brukes mye som restitusjonsdrikk. Det kom kraftig på banen etter en studie fra Sogndal som viste at inntak av sjokolademelk rett etter trening økte ytelsen dagen etter sammenlignet med vanlige sportsdrikker. Sjokolademelk er ypperlig fordi den innholder både proteiner og karbohydrater. Kombinasjonen øker opptaket av glykogen i muskulaturen som er viktig både for restitusjon, energilagrene og gjenoppbyggingen av muskulaturen. Dessuten er det veldig praktisk og enkelt fordi den er i væskeform, er billig, lett tilgjengelig og blir raskere tatt opp i kroppen enn fast føde, forteller han til DN Aktiv.

- Er det vanlig i treningsmiljøene i langrenn?

- Det varierer fra treningsmiljø til treningsmiljø, og er også avhengig av kompetanse om restitusjon og kosthold, sier Stadheim.

 

"Open Window"
I Lyn Ski anbefales juniorutøverne å ha saft i drikkebeltet og ta med sjokolademelk, sjokolade, kjeks eller lignende etter spesielt harde treningsøkter.

- Der er det viktig at hver enkelt tar med noe de synes er godt, slik at de får i seg alt. Det er bra å få i seg noe med sukker, og da er det viktig at det er sukrose, og ikke fruktose, som bruker lenger tid før det tas opp og lagres i kroppen. Etter hard trening er det sunt med noe usunt. Sjokolademelk er vel så bra som en av disse dyre sjokobarene, sier Stadheim.

Han forklarer at riktig kost rett etter trening er viktigere enn hva du spiser senere.

- Den første halvtimen etter trening kaller vi for ”open window”. Da er det viktig å fylle på med karbohydrater og proteiner.

Skiveteran Odd-Bjørn Hjelmeset bekrefter viktigheten av påfyll de første minuttene etter en fullført økt.

- I VM vil vi sikkert se bruk av sjokolademelk i de første minuttene etter målgang. Det er utrolig viktig for utøverne å få i seg noe fort før det er fullt kjør med dopingtester, presse og andre ting rett etter målgang, sier Hjelmeset til DN Aktiv.

- Ingen tørstedrikk
Den erfarne skiløperen mener melk er helt optimalt som treningsdrikk siden den inneholder protein, karbohydrater og selve væsken, og han bruker selv sjokolademelk etter harde økter og konkurranser.

- Jeg bruker det stort sett etter trening fordi jeg har god kontroll på matinntaket før treningen og planlegger treningen godt. Men for de som ikke har tid til det, kan det også fungere før trening, slik at man ikke går «tom» underveis. Melk har blitt en populær restitusjonsdrikk, og etter at melkedrikker som YT kom på banen, har bruken økt kraftig.

Hjelmeset mener det er viktig også for de vanlige mosjonistene å få i seg nok næringsstoffer.

- Ofte er nybegynnere på trening for dårlige til å få i seg næring. Men likevel skal man være påpasselig og ikke bruke dette som tørstedrikk. Det blir feil, og da er det lett for at fettet legger seg på feil steder.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Les også: - Dropp fettskrekken

<b>- Varierte treningsøkter gir best effekt</b>

<b>Helse i hver kuldegrad</b>

<b>Salgstrikset som gjør oss fetere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.