Det fremgår av den største kartleggingen som noen gang er gjort av sammenhengen mellom langdistanseløping og hjertestans/dødsfall.

Langdistanseløping er uansett assosiert med lav total risiko for hjertestans og plutselig død. Det er færre tilfeller av hjertestans i maraton enn i collegeidrett blant 18-22-åringer, fremgår det av rapporten ”Cardiac Arrest during Long-Distance Running Races” , som er publisert i januarutgaven av The New England Journal of Medicine

42 dødsfall
Forskerne har gått gjennom data på over 10 millioner løpere som deltok i hel -og halvmaraton fra januar 2000 til mai 2010. De fant 59 tilfeller av hjertestans, dvs bevisstløse løpere uten merkbar puls. 17 av disse ble gjenopplivet og overlevde, mens 42 deltagere døde.

Dette er den første store studien med både hel- og halvmaratonløpere . Tallene viser at forekomsten av hjertestans på helmaraton er omtrent fire ganger større enn på den halve distansen:

- 40 hjertestans blant litt under 4 millioner helmaratonløpere,

- 19 hjertestans blant litt under 7 millioner halvmaratonløpere.

Hardere for hjertet
Forskerne mener at helmaratondistansen sliter mer på hjertet,.

- Lengre løp involverer mer fysiologisk stress og dermed en høyere sannsynlighet for å fremskynde en bivirkning," sier hjertespesialist ved Massachusetts General Hospital i Boston, Aaron Baggish til løperbladet Runners World

Det store flertallet av hjertestans skjer på den siste fjerdedelen av løpene. 33 av de 42 dødsfallene skjedde på slutten av konkurransene

Forkl#229en kan være at løpere med svak eller slitne hjerter plutselig øker farten. Dette krever mer oksygentilførsel. Noen medisinske eksperter har begynt å anbefale at maratonløpere slapper av og tar det med på de siste kilometrene, ifølge tidsskriftet Runners World.

Les også: Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

Studien fra USA avdekket en økt risiko for mannlig hjerteinfarkt blant rmaratonløpere de siste fem årene (2005-2010) i forhold til perioden 2000-2004.

- Dette er litt foruroligende. Forkl#229en kan være at langdistanseløping de siste årene har tiltrukket seg en del nye aktører, spesielt menn med dårlig helse som har begynt å trene, sier Aaron Baggish ved Massachusetts General Hospital

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Vant over døden</b>

<b>Fikk hjertestans i Birken</b>

<b>Birkebeinere lever lenger</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb