- De er slitne, vingler fra side til side, og har liten kontroll på sykkelen, skriver terrengsyklist Carl Fredrik Hagen (21) fra Team Oslo Sportslager på sin blogg.

Under helgens Birkebeinerritt gikk det galt for 21-åringen da en mosjonist plutselig svingte inn i feltet hvor flere av eliteutøverne syklet.

Han mener det skaper mange unødvendige farlige situasjoner at eliteutøverne må passere så mange mosjonister.

- Vi dundrer forbi i 50-60 kilometer i timen med 20 centimeter kl#229. Det ødelegger ikke bare for oss, men også for mosjonistene, sier han til DN Aktiv.

- Listefyll
- Det blir spesielt kritisk i partiet mellom asfalten og Sjøseterveien. De vingler fra side til side og er totalt ukontrollerbare. Det er mange nestenulykker hele tiden, skriver han.

Terrengsyklisten mener derfor Birken må vurdere ny startordning for eliten.

- Hvorfor skal vi starte sist av alle på Birkebeinerrittet? Det skaper farlige situasjoner ned fra Sjusjøen og er skummelt både for oss, og ikke minst de som har vært på tur i 5-6 timer, sier 21-åringen, som på grunn av uhellet tråkket seg inn til en 23. plass med tiden 2.48.20.

- Listefyll, skriver han.

Ønsker å starte først
Han trekker frem at i andre ritt, som blant annet CycleVasan og Grenserittet, starter eliten først.

- Det fungerer utmerket og det er god stemning og folkefest hele dagen, skriver Hagen, som også påpeker at eliten starter først i Birkebeinerrennet på langrenn.

- Veldig enig med deg i forhold til startordningen. Det bør på rittet være som på rennet, at man må seedes til best mulig startposisjon, uavhengig av alder, og de raskeste bør starte først, kommenterer en leser.

Det er foreløpig ikke et alternativ for sykkelrittet, ifølge daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrittet.

- Eliten må da starte allerede klokken 7, og vil være i mål kvart på 10. Da er det ikke publikum tilstede, sier hun.

Det er mange hensyn som må tas.

- Det passer bedre for både tv-sendinger, publikum og folkelivet at eliten starter senere. Vi gjør det ytterste for å skape et best mulig arrangement for alle, sier hun.

Uhell uunngåelig
Lien påpeker at de legger inn et opphold på rundt to og en halv time fra de siste klassene starter til eliteutøverne tråkker igang.

- Derfor er de aller fleste i mål, men det vil selvfølgelig alltid være noen passeringer. Med så mange deltakere er det ikke til å unngå at det skjer noen uhell, sier Lien.

Hagen mener et annet alternativ kan være å skille mosjonister og eliten på en bedre måte ned fra Sjusjøen.

- Det er jo tross alt der de farlige situsjonene oppstår, skriver han.

- Vi deler allerede op traseen flere steder, men det har vi ikke sett på. Det er relativt langt fra Sjusjøen, sier Lien.

Kommer dere til å vurdere det?
- Jeg kan ikke svare på det nå, men vi skal se på det om det er et ønske, sier Lien.

Les flere saker på DN Aktiv

Superbirkebeinerfamilien tråkker til

- Jeg hater Birken

Birken på 14 minutter

- Noen har på seg mørke mentale briller

- Dette var ubeskrivelig moro (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.