Det er populært blant arbeidsgivere å tilby gode treningsmuligheter. Mange bedrifter håper med dette å få ned sykefraværet. Resultater fra en internasjonal studie viser derimot at arbeidsgivere får lite igjen for å satse på slike tiltak, skriver Aftenposten.

Det kommer frem av studien som så på 17 studier av 24 tiltak på arbeidsplasser i de nordiske landene, Nederland og Canada, med mål om å få ned sykefraværet. Kun et fåtall av disse tiltakene har særlig effekt.

Studien ble gjennomført ved hjelp av forskere fra blant annet Uni Helse i Bergen.

- De som er med på disse tiltakene, er sannsynligvis de som trener fra før. dermed blir de friske friskere, men har liten effekt på dem som er mye borte, sier forsker Torill Tveito ved Uni Helse til Aftenposten.

- 10 prosent av norske arbeidstagere står for 80 prosent av sykefraværet. Det er stor sannsynlighet for at disse ikke blir fanget opp av tiltak på arbeidsplassen for å få ned sykefraværet, påpekte Tveito da avisen tidligere i år omtalte studien.

Hun mener studien viser at arbeidsgivere ikke skal ha for store forhåpninger til å få ned sykefraværet på denne måten.

- Arbeidsgivere bør være veldig forsiktige eller skeptiske til å kjøpe slike tjenester, da veldig få tiltak har vist effekt på sykefraværet. Man bør i alle tilfelle be om dokumentasjon på at tiltakene faktisk virker. Det er mye annet enn forhold på arbeidsplassen som påvirker sykefraværet, og tiltakene bør være rettet mot dem som ikke er til stede på jobb, uttalte Tveito da.

Les flere saker på DN Aktiv

Sjekker hjertet til ingen nytte

I superform med kroppen som motstand

Advarer mot helsefarlige kosttilskudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.