Med økt interesse for mer naturlig løping, det vil gjerne si barfot eller med sko som gjør det lettere å lande på forfoten, har flere fått øynene opp for lette løpesko. Ifølge Tor Fauske, daglig leder i spesialbutikken Løplabbet, har lettvektsskoen vært en del av løpeskofamilien i mange tiår.

- Allerede på 70- og 80-tallet fantes det mange modeller med svært lav vekt, sier Fauske.

De siste årene har skoleverandørene skjønt at mosjonistene kan være interessert i denne typen sko og flere lager nå lette sko med like god støtdemping som de tradisjonelle modellene.

Slites raskere

- Flere prøver nå lettvekterne som treningssko. Noen som sko nummer to for variasjon, andre som første steg på vei mot mer naturlig løping, sier Fauske.

Ulempen med lettvektssko er at holdbarheten er lavere enn for vanlige mengdetreningssko.

- De slites raskere enn tradisjonelle løpesko. For løpere over 80–85 kilo kan holdbarheten halveres, sier Fauske.

- Hva kjennetegner en lettvektsmodell?

- Alle veier under 300 gram. Det er 10–30 prosent lettere enn tradisjonelle asfaltmodeller. I tillegg er profilen i lettvektsskoene annerledes. Mellomsålen er lavere og du kommer nærmere underlaget. I år finnes det flere modeller med betydelig lavere forskjell på hæl og forfot. Det gir bedre forutsetninger for å lande lengre frem på foten, sier Fauske.

- Hvem kan velge lette sko?

- Lettvekteren treffer et stort antall løpere. For lettere og erfarne løpere, er den et godt alternativ som treningssko. Mange løper også raskere med den. For mosjonisten er den best når du løper intervalltrening eller annen hurtig løping. Er det første gangen du velger den, er jeg sikker på du vil oppleve at det er lettere å løpe fort. Skoen følger fotens bevegelse bedre. For mange er lettvekteren også en god konkurransesko. Deltar du regelmessig i mosjonsløp, bør du har en lettvekter på bena, sier han.

Gir mindre støtte
For løpere som overpronerer (se faktaboks) vil lettvektsskoene ifølge Fauske sjelden gi god nok støtte. Han anbefalerda at man varierer mellom flere par sko.

- Hvis du har god nok stabilitet i treningsskoen, kan lettvekteren gir mindre støtte. Ulik støtte gir variasjon og det er også skadeforebyggende.

Han understreker også at man trenger en innkjøringsperiode på to til seks uker.

- Lettvekterne er lavere i mellomsålen og det gir ofte stive legger. Bruk den først på de korteste løpeturene. Øk bruken gradvis. Hvis leggene føles fine, kan du øke progresjonen. Parallelt med tilvenningen er det lurt å legge inn litt styrketrening på leggene. Tåhev er en fin øvelse.





Adidas Adizero tempo 4

 

Best stabilitet
Adidas Adizero Tempo 4 er en modell mellom mengdetrening og lettvekt. Overdelen er i tynt materiale og gir god lettvektsfølelse. Sitter godt i hæl og mellomfot for de fleste. Noen av testløperne følte den bred i forfoten. Den føles mer som en mengdemodell og dempingen er god både i hælen og forfoten. Dempingen opplevelse som fast og det kan være et pluss i en lettvekter. Adizero Tempo gir moderat støtte for overpronasjon og gir også god støtte for forfotspronasjon. Siden dempingen er fast, synes testløperne at løpsfølelsen var god. Adizero Tempo er mer en mengdemodell. Er en god treningsmodell for erfarne løpere. For mosjonisten er den et godt alternativ til lengre mosjonsløp og hurtige turer. Vi synes den ikke er smidig nok til å være en fullblods lettvekter. Testens tyngste.

Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 4
Vekt:300 g (herre) 267 (dame)
Pris: 1300 kroner



Mizuno Wave Elixir 7

 















































Delte meninger
Wave Elixir en en gammel traver og kommer i 7’ende utgave. Årets passform er tilbake til den gamle lesten. Den er relativt bred, men passer også smalere føtter fordi den har gode justeringer i lissene. Dempingen er god i hælen, men litt tynn i forfot. Den har et høyt drop fra hæl til forfot som gjør at den ikke ruller optimalt. Stabiliteten varierte blant testløperne. Generelt sett gir Elixir støtte for normalpronasjon. Overpronerer du, kan den gi for dårlig støtte. Det var svært delte meninger om løpsfølelsen. Noen elsket den, mens andre ikke ble komfortabel med modellen. Vi synes den har et for stort drop i høyde fra hæl til forfot for å bli en ideel lettvekter. Passer best til langturer i variert fart. Passer bedre til nybegynneren enn den erfarne løper.

Støtdemping: 3
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Vekt:260 g (herre) 213 g (dame)
Pris: 1500 kroner





New Balance 890

 

Et godt alternativ
890 er en interessant nyhet. Passformen kan føles litt nøytral og ubestemmelig første gang. Etter noen løpeturer, sitter den godt. Litt for mye polstring særlig i hælen til å være en fullkommen lettvekter. Noen synes den var smal i forfot. Den har svært god demping, også i forfoten. Dempingen er myk og kan føles mer som en mengdemodell. 890 gir støtte for deg som normalpronerer. Det var et stort sprik på beskrivelsen av løpsfølelsen. Noen likte den svært godt, andre ikke. Vi ser på den som en lett mengdemodell. Den passer best til langturer i variert fart og er en fin treningsmodell for den erfarne løperen. Også en alternativ som skovalg for maratondistansen for mosjonisten. Et godt alternativ som din første lettvekter.

Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Vekt:250 g (herre) 217 g (dame)
Pris: 1200 kroner





Nike Zoom Elite + 5

 

Best støtdemping
Zoom Elite er en nykommer som bygger på en gammel Nike-klassiker ved samme navn. Passformen er normalt bred. Alle likte den godt. Den har «stropper» i mellomfoten som er integrert i lissene. Det gir gode indivduelle justeringsmuligheter i mellomfoten. Støtdempingen er meget god både i hælen og forfoten. De fleste testløperne følte den dempet som en mengdemodell. Den gir støtte for alle som normalpronerer. Testløperne vurderte løpsfølelsen mer som en mengdemodell. Zoom Elite passer best som en treningsmodell, særlig for den drevne løper, og kan brukes i variert fart, også raskere turer. Er også en fin modell for maratondistansen for mosjonistene. Et godt alternativ som din første lettvekter.

Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Vekt:275 g (herre) 231 g (dame)
Pris: 1400 kroner





Asics Gel-Tarther 2

 

Best løpsfølelse
Asics Gel-Tarther er den letteste i testen og minner mer om en konkurransemodell. Testløperne likte passformen. Den har normal bredde. Merk at den er liten i størrelsen og du må fort opp et halvt nummer. Dempingen er ikke god. Den er som en konkurransemodell. Gel-Tarther støtter heller ikke opp for deg som overpronerer. Den gir knapt støtte for normalpronasjon. Løpsfølelsen er derimot svært god. Gel-Tarther er mer en konkurransemodell og passer ikke helt i test av lettvektssko. Den passer best til raskere trening som hurtigturer og intervall. Den er ikke så god til langturer. En modell for den aktive løperen og de som har erf#229 med lettere og tynnere modeller. Ikke et valg for mosjonistene som er ute etter sin første lettvekteren.

Støtdemping: 2
Stabilitet: 2
Løpsfølelse: 5
Vekt:220 g (herre) 175 (dame)
Pris: 1300 kroner



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Ikke kjøp joggesko på lørdager!

Gjør god butikk på skikurs

Dette irriterer løpere mest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.