Forskere i USA har utviklet et lite klistremerke kan brukes til å overvåke intensiteten ved trening, skriver Runner's World.

Den midlertidige tatoveringen skal hindre utøvere å gå «tomme» eller å møte «veggen».

Vil unngå melkesyre
Takket være forskerne ved University of California i San Diego, kan det teknologiske klistremerket advare utøverne når de er i ferd med å møte «veggen» før de faktisk gjør det.

Normalt tilføres musklene med nok energi til å holde dem gående. Under intens fysisk aktivitet er behovet for energi større. For å kompensere, forbruker musklene lagre av glykogen for å frigjøre energi anaerobt. Denne prosessen produserer laktat, som deretter blir konvertert til melkesyre. Over tid akkumuleres melkesyre i musklene, som til slutt utløser en intens utmattelse, eller det man kaller å møte «veggen».

Leger og trenere bruker ofte laktat som en indikator på fysisk anstrengelse, og måler vanligvis nivåene ved å ta blodprøver ved jevne mellomrom.

Ved å måle laktatkonsentrasjonen i blodet ved økende belastning, vil man kunne finne ut hvor hardt man kan jobbe før produksjonen av laktat overstiger kroppens evne til å kvitte seg med den. Altså punktet der du blir stiv.

Presterer bedre
DN Aktiv har tidligere skrevet om en gruppe syklister på det anerkjente mosjonslaget Rye Express, som var svært opptatt av laktatmålinger. De tok hyppige blodprøver for finne den perfekte formen.

- Etter at vi la om treningen etter laktatverdiene, har vi fått gamlegutta til å prestere igjen. Det er faktisk ganske utrolig. Vi startet med dette på samme tid ifjor og forrige sesong vant vi alt vi stilte opp i, uttalte mosjonssyklist og bestefar Thor Ivar Doknæs (48) den gang.

Les: Dette fikk bestefar til å prestere

Nanoingeniør Joseph Wang, ved UC San Diego, mener han har laget en enklere løsning ved å utvikle en sensor som overvåker laktatnivået i svette i stedet for blod. Slik at utøverne kan feste måleren på huden, omtrent som en midlertidig tatovering.

Foreløpig er dette klistremerket i en tidlig utviklingsfase, men når det er fullt utviklet, vil det kunne gi utøverne tilbakemelding på deres laktatnivået via en klokke eller smarttelefon.

Les flere saker på DN Aktiv

Birken-kvinnene holder koken

Krampet seg til seier i Ultrabirken

Én dag med trening kan være nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.