Den tidligere toppsyklisten har sett mye av Italia fra sykkelsetet, både som konkurransesyklist og de siste årene som sykkelturist. Nå kommer han med bok med tips om sykkelturer i flere europeiske land.

– Italia er det landet jeg liker meg best i. Folket, maten, vinen og terrenget er fantastisk. Italienerne har et hissig temperament, men de tar hensyn til syklister. Du er velkommen som syklist i Italia, sier Dag Otto Lauritzen.

Holdningsendring
Like velkommen føler han seg ikke på norske veier.

– Norge er et u-land i Europa når det gjelder tilrettelegging for sykling. Jeg bruker alle mulige anledninger til å overbevise politikere og andre beslutningstakere om å satse enda mer på tilrettelegging for sykling her hjemme.

Når NTB treffer Dag Otto har han nettopp snakket med statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med det nye programmet Sporty, som startet på TV 2 i påsken. Dag Otto er programleder, og selvfølgelig talte han sykkelens sak til en statsminister som selv er ivrig syklist.

– Det er trist at et av verdens rikeste land ikke tar seg råd til å legge til rette slik at syklister og fotgjengere kan være trygge. Dessuten trengs det en holdningsendring. Bilistene må faktisk forstå at vi har lov til å være på veien, sier Dag Otto Lauritzen.

Han har flere ganger opplevd å bli nærmest skviset av veien av utålmodige bilister som ikke tåler å ligge bak syklister.

Uten blodsmak
I «På tur med Dag Otto. Sykkelturer i Norge og Europa» kommer han med tips om sykling i Norge og ti andre europeiske land: Danmark, Belgia, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia og Irland, Sveits og Tyskland.

Han drar gjerne på sykkelturer, både med familie og venner, og som guide for bedrifter og andre.

– Jeg nyter å dra på sykkeltur. Treningsiveren får jeg utløp for på andre måter. Når en er på sykkelferie, er det viktig å ta hensyn til dem som er dårligst. Du skal ikke komme hjem med blodsmak i kjeften, men kunne nyte turen, sitte sammen og prate, og stoppe dersom det er noe du har lyst til å se.

Han er en «moderne» sykkelturist og sykler helst uten bagasje. I boka, som han har skrevet sammen med journalist Bjørn Atle Eide, er det ikke et eneste bilde av en syklist med oppakning.

– På de turene jeg har vært, har vi gjerne bodd på et sted eller fått noen til å frakte bagasjen. Jeg synes du får mer glede av sykkelturen dersom sykkelen ikke er nedlesset med bagasje. Du kan si at det er luksusvarianten av sykkelferie, men vi har bodd både fint og billig. I Italia er mange bondegårder gjort om til små gjestgiverier, du bor hjemme hos folk og får både frokost og middag. Tilsvarende finnes i Belgia, Nederland og noe i Tyskland. Det er utrolig bra, sier Dag Otto.

Lokal guide
Han gir følgende tips for nybegynnere: Forbered deg ved å sykle litt på forhånd. Kjøp en skikkelig sykkelbukse og trøye, bruk gjerne klikkpedaler og sykkelsko, bruk hjelm og legg ikke opp til for lange dagsetapper.

– Det kan ofte også være verdt å ta den utgiften å skaffe seg en lokal guide. Det har jeg selv gjort flere ganger, og hatt stor glede av. Guidene er ofte eks-syklister og kan lede deg inn på ukjente perler du ellers ikke ville funnet. Dessuten kan du nyte turen i stedet for å sitte og titte på kartet hele tiden, sier Dag Otto Lauritzen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Råtass til 120.000</b>

<b>Anmelder redaktør for drapsforsøk</b>

<b>- Bøtelegg flere syklister</b>

Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.