I løpet av fire uker skulle to grupper syklister gjennomføre åtte hardøkter og lik mengde rolig trening. Den ene gruppen trente lite mengdetrening og fem hardøkter den første uken, og en hardøkt ukentlig de siste tre ukene med mye mengdetrening. Den andre gruppen kjørte to hardøkter og moderat mengdetrening i uken gjennom hele perioden.

- Bedre å periodisere
- Gruppen som periodiserte fikk bedre resultater enn gruppen som trente jevnt, sier førsteamanuensis Bent Rønnestad ved Seksjon for idrettsvitenskap, Høgskolen i Lillehammer.

- Både oksygenopptaket og den aerobe terskelen økte signifikant på gruppen som trente variert, legger han til.

Han presiserer at begge gruppene i denne studien gjennomførte akkurat samme mengde med høy- og lavintensiv utholdenhetstrening i løpet av de fire ukene.

 

- Jeg har sett forskning der gruppen som bolklegger treningen har vært oppe i 10-14 hardøkter på to uker for deretter å ta det rolig. I studiet vi har gjort er volumet likt på begge gruppene.

Rønnestad tror det kan være smart å bolklegge trening i større grad enn hva mange er vant til.

Gunstig for mosjonister
- Syklistene i undersøkelsen hadde snitt-O2 på rundt 62 ml/kg/min. Mange mosjonister ligger på dette nivået, og jeg tror det å periodisere treningen kan føre til at man klarer å løfte prestasjonen enda et lite hakk. Dette gjelder for alle som trener jevnlig.

For at et slikt treningsopplegg skal få effekt må man holde seg til planen og ikke la seg bli fristet til flere hardøkter i ”hvileperioden”.

- Våre deltagere trente en hardøkt i uken for å sikre restitusjon og opprettholde formen. Ved siden av kom all mengdetrening. Det er viktig å la kroppen få hente seg inn etter en uke med fem hardøkter. Vi valgte en lang innhentingsperiode, og det ser ut til at dette kan gi god effekt på kondisjonen, sier Rønnestad.

- Men det er viktig å huske på at det ofte er store individuelle forskjeller i treningsrespons. Den enkelte bør være bevisst på hvordan kroppen responderer på trening.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Skremt av ny hjerteforskning

Slik får du 4x4-effekt på sykkel

Test din nye makspuls på 1-2-3

Kenyanerne gir blaffen i 4x4

Får stålkondis med 30-15- intervaller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.