Den kraftige kursoppgang ifjor synes ikke å skremme investorene på Oslo Børs, der hovedindeksen er opp nær tre prosent så langt i år.

Høyere priser øker imidlertid risikobildet og setter aksjeplukkerne under press.

- Forferdelig lave renter
Forvalter Carl Erik Sando i Odin-fondene venter aksjeappetitten å holde seg sterk også i 2014 selv om markedet ut i fra prisingsmultipler har blitt dyrere.

- Det er såpass mye å gå på, og det må sees på bakgrunn av at det er forferdelig lave renter der ute også, sier han til DN.no.

Forvalteren mener rentene trolig vil forbli lave på grunn av den internasjonale konjunktursituasjonen, og forventer at markedet vil fortsette å stige sålenge selskapene tjener penger. Samtidig vil det dukke opp "tema-aksjer", som basert på forventninger om økt inntjening på lengre sikt kan tiltrekke seg mye oppmerksomhet, ifølge ham.

- Det så man ifjor, og det kan prege markedet også i 2014. Grunnen er den voldsomme pengetrykkingen (fra den amerikanske sentralbanken, red.anm), som søker et hjem, sier han.

Flokkdyr
Tross i at hovedindeksen steg nær 24 prosent ifjor, var det ikke olje -og energisektoren som dro markedet.

Børskjempen Statoil, det største og viktigste selskapet på Oslo Børs, var kun opp nær seks prosent i 2013, på kontantstrømbekymringer og avtakende produksjon.

Her kan det ligge en mulighet, mener Sando, og peker på at lønnsomhet og strengere kapitaldisiplin nå står øverst på agendaen for oljegiganter som Statoil og amerikanske Exxon, med flere.

Les også: Varsler store omstillinger i oljebransjen - og Statoil

- Når disse elefantene først bestemmer seg, så får det effekt i aksjemarkedet, sier han.

Samtidig er det et spørsmål hvor oljeprisen går, men forvalteren venter fortsatt høye nivåer.

- Oljeselskapene er flokkdyr. Sier de at de vil vokse, så gjør de det. Og sier de at de skal bli lønnsomme, så blir de det. Kommunikasjonen omkring dette kan etterhvert få gehør i aksjemarkedet, sier Sando.

- Ganske gode kjøpsmuligheter
Oljeservice-sektoren slepte seg etter markedet i 2013, der bekymringen er at reduserte oljeinvesteringer fra oljeselskapene skal gi lavere etterspørsel. Investorene har imidlertid vurdert alle over én kam, og hvem som blir vinnerne og taperne kan bli mer klart i løpet av året, mener forvalteren.

- Det er ikke sikkert at oljeservice blir så galt man kanskje frykter, selv om aksjemarkedet i stor utstrekning har tatt høyde for dette. Etter å ha kommet kraftig ned vil det være noen ganske gode kjøpsmuligheter, sier Sando.

Odin-forvalteren nevner den Kristian Siem-dominerte undervannsrørleggeren Subsea 7 SUBC som et selskap som kan overraske. Aksjen var ned over tolv prosent i 2013.

Sando ville også lagt noen av eggene sine i finansaksjekurven ettersom Norge sammenlignet med resten av verden er "på den grønne gren", med svært gode offentlige finanser og en svært god privat formuessituasjon, ifølge ham.

- Det er et veldig godt bakteppe for finanssektoren, men man skal ikke utelukke at en avmatning i boligprisene kan gi banksektoren lavere styringsfart enn hva vi har sett i de senere år. Selv om de norske bankene også har blitt pålagt strenge kapitalkrav, er de i internasjonal sammenheng, svært solide, sier den tidligere bankanalytikeren.

- Året blir bra
Forvalter Håkon H. Sætre i Storebrand-eide Delphi-fondene utelukker ikke at man kan få en markedskorreksjon etter den kraftige kursoppgangen man har sett, spesielt det siste halvåret. Han oppfordrer imidlertid investorene å tørre å sitte i det.

- Året som helhet blir bra. Vi ser ganske gode muligheter, sier han til DN.no.

At markedet i mindre grad beveger seg i takt gir også gode muligheter for aksjeplukking, mener han. Forvalteren holder en knapp på IT-aksjer, og sitter lastet i mobilnettleser-selskapet Opera Software OPERA, ID-teknologiselskapet Idex IDEX og halvlederprodusenten Nordic Semiconductor NOD.

- De to sistnevnte er dyre i manges øyne, men vi tror at de fortsatt har potensial, sier Sætre.

Han er også fortsatt positiv til laksesektoren, der 20 prosent av porteføljen til Delphi Norge er investert. Samtidig har fondet forsiktig økt eksponeringen mot shipping.

- Jeg tror markedet gradvis vil ta innover seg at lakseprisen vil svinge rundt et høyere nivå enn det vi har sett tidligere og at multiplene i sektoren vil komme opp, sier Sætre.

Mer positiv til Statoil
Forvalteren deler også Sandos syn på Statoil STL, og økte sin eksponering mot oljeselskapet like før og etter jul.

- Det er en aksje vi har blitt mer positiv til, sier han.

 

Delpi-forvalteren har tatt ned eksponeringen mot oljeservice, men holdt på seismikkselskapet Petroleum Geoservices PGS fremfor Dolphin DOLP og Polarcus PLCS, som en forsikring "om man tar feil".

- Både i forhold til sentimentet og oljeprisen ser ikke sektoren ut til å stikke avgårde på oppsiden, sier han.

Les mer:
Skagen-forvalter Harald Espedeal: - Vi går inn i 2014 med aksjer som er dyrere
DNB Kapitalforvaltning: - Veldig mange synes å være svært optimistiske

<b>Her er analytikernes IT-favoritter i 2014</b>
<b>Jim Rogers: - Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi</b>
<b>J</b>i<b>m Rogers: - Verden vil drukne i sentralbankpenger</b>
70 prosent sjanse for nok et positivt børsår

Les også:
Shell varsler betydelig lavere resultater
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.