Washington (NTB): Senatet har godkjent avtalen som utsetter det såkalte budsjettstupet i to måneder. Men avtalen må også få grønt lys i Representantenes hus før USA er reddet fra stupet.

Avtalen inneholder både skatteøkninger og kutt i offentlige budsjetter og har en tidsramme på to måneder.

Det var visepresident Joe Biden og Republikanernes mindretallsleder i Senatet, Mitch McConnell, som forhandlet fram avtalen.

– Godt nyttår. Hadde dere trodd at vi ville være her på nyttårsaften, sa Biden til journalister sent mandag kveld amerikansk tid.

Han la til at han har en «god følelse» når det gjelder å få avtalen gjennom Kongressen.

Les også: Obama presser Representantenes hus




* Utløp av skattekuttene til bedrifter og privatpersoner som ble innført under Bush-administrasjonen tidlig på 2000-tallet

* En økning i inntektsskattesatsen på to prosentpoeng

* Automatiske kutt i forsvarsbudsjettet og i innenlandsinvesteringer

* At toppskatten på ordinær inntekt øker til 39,6 prosent fra 35,0 prosent

* En typisk middelinntektsfamilie i USA, som tjener mellom 40 og 64.000 i året, risikerer at skatten øker med 2000 dollar i 2013.

Kilde: Bloomberg News/Tax Policy Center

Godkjent av Senatet
McConnell erklærte senere at det er enighet om alle skattespørsmål, og Senatet, der Demokratene har flertall, ga avtalen grønt lys natt til tirsdag amerikansk tid med 89 mot 9 stemmer.

Representantenes hus, der Republikanerne sitter med flertallet, må imidlertid også si ja til kompromisset. Dette vil trolig skje i løpet av tirsdagen.

Selv om Kongressen eventuelt kommer til enighet to dager på overtid, er skadevirkningene begrensede fordi 1. januar er offentlig høytidsdag i USA.

Kutter i forsvarsutgifter
Dersom det ikke foreligger enighet om neste års budsjett ved årsskiftet, har Kongressen tidligere vedtatt at det automatisk skal kuttes drøyt 600 milliarder kroner i statsbudsjettet, samtidig som det innføres skatteøkning for de rikeste.

Ifølge avtalen blir imidlertid det såkalte budsjettstupet nå skjøvet to måneder fram i tid. Utsettelsen må imidlertid finansieres, og ifølge en kilde CNN har snakket med i Det demokratiske partiet, gjøres dette gjennom likt fordelte nedskjæringer i offentlige utgifter og skatteøkninger.

Bush-skattekutt opphører
Halvparten av de utgiftskuttene gjøres i forsvarsbudsjettet, mens resten hentes fra nedskjæringer i annet offentlig forbruk.

I henhold til avtalen forblir arbeidsledighetstrygden på det nåværende nivået det neste året, mens skattenivået for personer med inntekter over 400.000 dollar, drøye 2,2 millioner kroner, eller husholdninger med en samlet inntekt på 450.000 dollar, blir satt til 39,6 prosent. Det er samme nivå som under tidligere president Bill Clinton på 1990-tallet og betyr at skattelettelsene vedtatt under tidligere president George W. Bush opphører. I dag er toppskatten på allminnelig inntekt 35,0 prosent.

President Obama har lenge forlangt at inntekter over 250.000 skal beskattes på lignende måte, men måtte altså gå med på å øke grensen. Republikanerne har på sin side ønsket at det nåværende skattenivået blir videreført.

Ryktene om en nærstående enighet nådde børsene på Wall Street før de stengte på årets siste dag - noe som bidro til å sende indeksene opp 1,7 prosent.

Les: Børsoppgang på årets siste dag i USA




- USA går utfor budsjettstupet

Obama: - Budsjettenighet i sikte

- Framgang i budsjettforhandlingene

USAs Kongress venter på avtaleforslag

Europeiske aksjer opp og ned på årets siste dag

USA bare timer unna budsjettstupet

30. desember:

- Obama har vunnet budsjettkampen

Obama: Enighet om å skjerme middelklassen

Jobber på spreng for å unngå budsjettstupet

29. desember:

Obama forsiktig optimist etter budsjettmøte

USA på kanten av «melkestup»