Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vedtok torsdag å holde styringsrenten på samme nivå som den har vært siden finanskrisen i 2008: uendret, nær null.

Den videre renteoppgangen vil foregå i «et rolig tempo», påpeker økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

- For vår del føler vi at gårsdagen var ganske oppklarende: FOMC har ikke noe bråhast med å heve renten, skriver han i fredagens morgenrapport fra meglerhuset.

Her henviser han til pressemeldingen fra Feds rentekomite (Fomc).

- Denne gangen ble det trukket frem at markedsuro og usikkerhet omkring den globale veksten utgjør en nedsiderisiko for USA; både i forhold til realøkonomien og til inflasjonen, skriver Hov.

- Sentral grunn

Det var på forhånd knyttet stor spenning til utfallet av rentemøtet og analytikerkorpset var delte i sine spådommer.

Seniorøkonom Kjersti Haugland peker på at sentralbanksjef Janet Yellen bekreftet at innenlandske forhold isolert sett kunne ha forsvart en renteøkning nå.

- Markedsturbulens knyttet til utviklingen i Kina og andre fremvoksende økonomier var en sentral grunn til at sentralbanksjef Yellen og co valgte å avvente, understreker Haugland i meglerhusets morgenrapport.

- Arbeidsmarkedet har fortsatt å bedre seg, mens inflasjonen har holdt seg under målet, delvis på grunn av et fall i energiprisene og importpriser, skriver hun.

Ulike markedsreaksjoner

I markedene førte beslutningen til:

Hov i Handelsbanken Capital Markets beskriver reaksjonen som «duete» - et uttrykk for at rentene må holdes lave som følge av lavt inflasjonstrykk.

Haugland mener Feds vektlegging av den globale usikkerheten trolig førte til «økt bekymring blant aktørene for at USAs oppsving er i fare».

Les mer:

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Federal Reserve holder styringsrenten uendret

- De biter seg litt i halen  

Les også:

Asia i dag: Fed frykter Kina-smitte og global uro

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Debatt: Neppe lønn til og fra jobb

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.