Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hørt om druen Caberlot?

Tekst
Moritz Rogosky Foto: Luca Kleve

Moritz Rogosky Foto: Luca Kleve

Januarnyhetene: En kjærlighetshistorie og en ukjent drue har skapt en av Toscanas beste viner.

 

Blant flere av verdens beste viner finnes det en klassisk kjærlighetshistorie. Il Caberlot fra Toscana er intet unntak.
Bettina Schnabel og Wolf Rogosky møttes i Berlin i 1963, og flyttet sammen til New York for å jobbe i reklamebransjen. 20 år senere kjøpte de en gård i Toscana på en høyde omgitt av oliventre. Sammen startet de å fantasere om å begynne å plante vindruer på gården.
Men ingenting skjedde før en felles venn introduserte dem til agronom Remigio Bordini, som på 60-tallet hadde oppdaget en nærmest utdødd drue i en vinmark nær Padua.
Vindruen var en naturlig krysning mellom cabernet franc og merlot. Ekteparet plantet sin første vinmark med denne druetypen Caberlot i 1986. To år senere var første årgang i hus.
I 1996 dør Wolf Rogosky av et hjerteinfarkt og Bettina og deres sønn Moritz Rogosky overtok gården sammen med vinmaker Peter Schilling.
I dag er det plantet fire vinmarker til og det totale arealet er i dag på 4,5 hektar.

- Alt er gjort for hånd og alt er økologisk, forteller Moritz Rogosky. Vinen blir så fylt på franske eikefat der den får ligge i 22 måneder.

- Vi lager 3000 magnumflasker i året, alle håndtappet, vi synes at magnum er den eneste beholderen som rettferdiggjør vinen, sier Rogosky, som er tydelig stolt over vinen som hans far og mor skapte sammen.

I tillegg lager mor og sønn andrevinen Carnasciale, som har blitt laget siden 2000.
Druen Caberlot minner mest om en mer strukturert merlot, enn cabernet franc, og har i unge utgaver en duft av solbær og plommer. Smaken er tanninrik kombinert med en flott saftig frukt. Smakinger av samme vin tilbake til 2001 viser at vinen modner som en Bordeaux, og får et lett slør av tobakk og lær samt mer avslipte tanniner. Men samtidig en saftig bløt frukt.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.