Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Generasjon sauvignon

Tekst
PODE I UPODET MARK. Clos de Remparts ligger så godt som midt i Sancerre og er en av Vacherons siste beplantninger. Tomten skulle egentlig brukes til ny driftsbygning.

PODE I UPODET MARK. Clos de Remparts ligger så godt som midt i Sancerre og er en av Vacherons siste beplantninger. Tomten skulle egentlig brukes til ny driftsbygning.

To visjonære fettere er i ferd med å sette standarden for fremtidens viner fra Sancerre.

– Du får spørre Jean-Laurent, det der vet jeg ikke lenger, sier Denis Vacheron.

I en kjeller midt i landsbyen Sancerre har to middelaldrende brødre fyrt i gang tappeanlegget og flasker Sancerre 2013 i et forrykende tempo. Rundt dem, i små kjellerganger og haller, er ståltanker og eiketønner fylt til randen. Innholdet har de derimot ingen oversikt over. Det er de to sønnene deres som har overtatt – og det med stålkontroll på alle detaljer.

Utenfor hamrer sommerregnet. Nedenfor byen, i hjørnet av et digert blikkskur midt blant vinmarkene, løfter Jean-Laurent Vacheron en stor tepose med kjerringrokk, nesle og geitrams opp fra en metalldunk. Han former neven, stikker den i dunken og slurper i seg.

– Den smaker virkelig godt. Prøv selv, sier han.

– Nå som det er varmt og fuktig, må vi være ekstremt presise med sprayingen.

Jean-Laurent blander den velsmakende teen med kopper og sulfitt, som skal beskytte mot soppangrep. Teen hjelper plantene å vokse.

Med hver sin høyreiste traktor bruker Jean-Laurent og fetteren Jean-Dominique en hel dag på å dekke 48 hektar med vinmark. Med den våte starten på årets sommer, er det blitt mange runder.   

GAMLE GANGER. I trange kjellerganger gravd ut på 1500-tallet lagrer fetterne vin fra et arsenal av ulike parseller.

GAMLE GANGER. I trange kjellerganger gravd ut på 1500-tallet lagrer fetterne vin fra et arsenal av ulike parseller.

FORKASTNING MED VARIASJON

I 2004 var fetterne de første i Sancerre som sertifiserte vinmarkene sine biodynamiske. De arbeider etter et moderne biodynamisk mantra – uten hensyn til månefaser og andre sfæriske fenomener. Her er det naturlig jordbruk og lav avkastning som gjelder. Etter å ha arvet noen av de mest ettertraktede parsellene i hele Sancerre, har de økt beholdningen med rundt ett hektar hvert år. Jean-Dominique begynte for fullt i 1993, mens Jean-Laurent kom etter i 2002.

Alle parsellene vinifiseres separat, noe som gir stor fleksibilitet når det endelige innholdet skal bestemmes. Nå imponerer de blant annet med fem karaktersterke enkeltmarksviner – fire hvite og én rød.

– Er det nødvendig med så mange viner?

– Vinene er jo så forskjellige, og vi kan ikke være foruten noen av dem, svarer Jean-Dominique og hopper ned fra førersetet i sin svartlakkerte pickup. 

– Her kan du se, fortsetter han.

På den ene siden av veien ligger et tett dekke av flint under vinrankene. Han tar opp to steiner og slår dem hardt sammen. Kruttrøyk! På den andre siden ligger hvit kalkstein fullpakket med fossile skjell.

– Det gir en helt annen vin, sier Jean-Dominique. 

Den geologiske forkastningen i Sancerre er en mosaikk av silex (flint), terre blanches (hvit kalkstein) og caillottes (grus og mergel). Det gir viner med en variasjon utenom det vanlige.

 – Vi har bare såvidt sett potensialet av hva vi kan gjøre med sauvignon blanc-druen her i Sancerre, forteller Jean-Dominique.

NESEVISE MENN. Gjennom blindsmaking bestemmer Jean-Dominique Vacheron (til venstre) og Jean-Laurent Vacheron det endelige innholdet i flaskene.

NESEVISE MENN. Gjennom blindsmaking bestemmer Jean-Dominique Vacheron (til venstre) og Jean-Laurent Vacheron det endelige innholdet i flaskene.

SUPERBLANDING

I de trange kjellergangene vurderes kvaliteten i tønnene med vin fra de beste parsellene på nyåret etter innhøsting. De aller beste ender opp med vinmarksnavn som Les Romains, Le Paradis og Chambrates på flasken. De andre blandes med ståltankene med vin fra andre parseller for å bli til Vacherons standard-sancerre. Den står for 80 prosent av produksjonen og stråler nå i 2013-årgangen.

– Våre vinmarker har mest flint og hvit kalkstein, forteller Jean-Laurent.

– Flint gir viner med mineraler, sitrus og hvite blomster, mens den hvite kalksteinen gir viner med fruktkonsentrasjon, saftighet og saltpreg.

– Er dere alltid enige når dere blander?

– Vi blindtester alle vinene og prøver oss frem. Når vi har funnet miksen som gir oss begge det største kicket, har vi bestemt oss, sier Jean-Dominique.

De krispe og mineraldrevne hvitvinene fra Sancerre er en av verdens mest kopierte viner. Det er likevel få som behersker dette bedre enn de samkjørte Vacheron-fetterne – selvsagt med hjelp av en unik variasjon av jordsmonn og en godt tilpasset drue. 

 

91 Sancerre Les Romains 2011
Domaine Vacheron, Loire, Frankrike
319,90 kroner | 92109 | bestilling | Fondberg
→ Fra druer plantet på flintholdig jord. Mineralsk på duft med innslag av nesle, sitroner og flint. Flott konsentrasjon på smak med fyldig sitrusfrukt og mineraler kombinert med en lang, syrlig og tørr utgang. Drikk nå til 2020. Passer til hvit fisk og hvit geitost.

89 Sancerre 2013

Domaine Vacheron, Loire, Frankrike
219,90 kroner | 92110 | bestilling | Fondberg
→ Blanding av vin fra 50 ulike parseller. Elegant duft av friske sitrusfrukter, urter, solbærbusk og mineraler. Spenstig og kjølig limefrukt på smak med en slank, mineralsk og lang utgang. Drikk nå til salater, posjert fisk og hvit geitost.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.