Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Perfekt vin til rekebordet

Tekst

Smaken av nykokte reker blir enda bedre med riktig vin i glasset.

Fersk og ungdommelig frukt, og en alkoholprosent i det lavere sjiktet. Det er essensen når vi velger vin til de nordatlantiske sommerrekene, som serveres med majones, loff og sitron. Men for å finne den optimale vinen å skylle ned de sødmefulle småhalene med, bør du prøvesmake en av rekene før du velger vinen. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye rekene er saltet.

Salt og sødme

En ung riesling fra Tyskland med en lett restsødme kler rekene godt når de er på den salte siden av skalaen. Vinenes friske syre og lave alkohol klaffer dessuten godt med rekenes lette sødme og tilbehør som majones og sitron. Men vær forsiktig, en riesling kan også fort bli for søt til de delikate smårekene.

Fra vestkysten av Den iberiske halvøy lages det også viner man med stor trygghet kan velge til sommerens reker. Her gir druen albariño/alvarinho elegante og aromatiske viner med delikat fruktsødme og finesse. Noe som harmonerer spesielt godt hvis smaken av rekene spiller på naturlig sødme – og med et lett saltpreg.

Nordmenns higen etter Chablis er slett ikke et villspor når det gjelder reker. Den egner seg spesielt godt hvis rekene er milde i saltsmaken. Men da må du velge en ung og fruktig chablis, gjerne fra den ferske 2014-årgangen, og unngå viner i det høyere kvalitets­hierarkiet, da disse vinene ofte spiller på kraftfull mineralitet fremfor den lille fruktsødmen som rekene behøver. Fra Muscadet, ytterst i Loire-dalen, lages det gode rekevenner av druen melon de bourgogne. Det lette saltstinget i vinene, sammen med en kjølig fruktkarakter og forholdsvis lave alkohol er et annet godt alternativ til nykokte og lettsaltede reker.

Stor test: Sommerens beste pappviner

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.