Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Annerledesboblene

Tekst
Camillo Donati lager røde og hvite musserende viner som setter spor etter seg. Foto: Sigurd Fandango

Camillo Donati lager røde og hvite musserende viner som setter spor etter seg. Foto: Sigurd Fandango

Disse boblene er perfekte til spekemat og setter et uslettelig avtrykk i smaksregisteret.

På spørsmål om hva som definerer en god musserende vin, er det nærmest ufravikelig å pensle inn på champagnes uovertrufne finesse og mineralitet, kombinert med de komplekse baksttonene som kommer av lang modning på gjærrestene. En stil som vi også stadig møter gode eksempler på fra den vide verden - fra land som England, New Zealand og USA. Men det finnes mer enn dette. Noe som er helt annerledes. Noe som sitter som et skudd til riktig mat og som imponerer mer og mer for hver nye årgang som kommer.

Tospannet Rosso della Bandita og den hvite Malvasia fra Emilia-Romagna-produsenten Camillo Donati, er tilsynelatende laget uten tanke på å etterligneligne, er like befriende som de på hver sin side er karaktersterke, og gir ettertrykkelige møter med en helt annen side av musserende vin.  Rosso della Bandita er en knusktørr og rød musserende vin som med sin rene og mørke bærkarakter, lette tanniner og gode fylde -  går en helt annen retning enn de ofte søte og klissete røde musserende vinene laget av den samme lambrusco-druen i Emilia-Romagna.  Rosso della Bandita er i tillegg til lambrusco, laget av barbera, og en liten andel hvite malvasia- og trebbiano-druer. Vinen er gjæret med villgjær og tappet på flaske uten filtrering før den tilsettes syv prosent søt og ugjæret malvasia-most. Av dette oppstår annegangsgjæring i flasken.

Perfekt til spekemat

Med sin friske syrestruktur, og den lette animalske tonen som gjerne oppstår med noe modning, er dette den perfekte bordpartner til spekepølser, og annen kraftfull spekemat.

Donatis hvite musserende vin av malvasia aromatica di candia, er laget etter samme prinsipper, og imponerer med sin aromakonsentrasjon og flotte fylde.  En vin som egner seg like godt til lett spekemat som til grillede grønnsaker og lette retter av lyst kjøtt.

Dette er viner som fresmtår aller best når de er ferske, og har ikke behov for lagring.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.