Kokebok med grønne verdier

Tekst

Thaisalat med mango og kokoscurrysaus - en populær oppskrift, ifølge vegetarblogger Mia Frogner.

Få oppskrift på thaisalat og gulrotfalafel fra vegetarkokeboken «Grønn Bonanza».

Aldri, aldri tro at vegetarmat er kjedelig. Vegetarmat er som all annen mat - det du gjør det til selv, hevder Mia Frogner (31).

Med vegetarkokeboken «Grønn Bonanza» håper hun å vise frem at vegetarisk kosthold er mettende og lett å lage. Hun håper også å inspirere folk til et mer bærekraftig kosthold.

Mia Frogner driver vegetarbloggen «Grønn bonanza». Nå kommer kokeboken med samme navn.

- Det handler om å kaste minst mulig mat, bruke redskaper som ikke er plast, tenke bærekraftig - men samtidig må det være overkommelig i hverdagen. Det kan være lurt å senke skuldrene, sier Frogner.

Frogner ble vegetarianer som 18-åring. Av moren sin fikk hun ofte reaksjoner av typen 'hva skal vi lage til middag nå som du er vegetarianer?'

Tenke nytt

- Det finnes andre måter å lage mat på enn å tenke «kjøtt først», karbohydrater ved siden av, og kanskje noen grønnsaker, sier Frogner.

Glad i vegetarmat? Se oppskriftene i Hverdagsvegetar

- Jeg vil snu mentaliteten rundt hvordan en kan bygge opp en middag. For eksempel kan en starte med det man har i kjøleskapet. Ligger det én kilo gulrøtter der, kan det bli en middagsrett ut av det. Det var sånn jeg kom på ideen om gulrotfalafel, sier Frogner. (Se oppskrift nederst i saken)

Les også: Grønt, sunt og økologisk. Forbrukerne har fått smaken på noe nytt

Etter at Frogner ble vegetarianer, har hun med årene blitt mer opptatt av matproduksjon, bærekraft og miljøspørsmål.

Det tror hun flere i hennes generasjon har gjort.

- Det har nok mye med større samfunnsstrukturer å gjøre. For vår foreldregenerasjon var det kanskje mer naturlig å spise halvfabrikata, dette var jo også den første generasjonen der begge kjønn var i full jobb. Vi som er unge nå ser jo konsekvensene av dette, uten at det betyr at en skal rette pekefingeren mot foreldrene våre. Det handler mer om å ta ansvar for fremtiden og omverden, sier Frogner.

- Men det viktigste er å ha det gøy på kjøkkenet sammen, invitere venner for å lage mat, eller la barna bli med på matlagingen.

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak her

Thaisalat med mango og kokoscurrysaus - en populær oppskrift, ifølge vegetarblogger Mia Frogner.

-
+

Thaisalat med mango og currykokosdressing

  • 2 håndfuller grønn salatblanding
  • 1stkavokado i skiver
  • 0.50stkmango i skiver (eller mer, om du vil)
  • 1stkvårløk, finhakket
  • 2sstørristede peanøtter
  • Frisk koriander
  • Valgfritt: 200 gram naturell tofu, stekt i panne eller bakt i ovn

Kokos- og currydressing

  • 2.50dlren kokosmelk (ikke light)
  • 2sspeanøttsmør
  • 2tscurrypaste
  • 1 lime, presset

Slik gjør du

Du kan, om du vil, kjøre alle ingrediensene til dressingen i en blender eller stavmikser, men jeg visper dem bare sammen for hånd, det går helt fint. Sett den kaldt så lenge du har tid til å la den stå i fred.

Vask og gjør klar salatingrediensene, og bland dem sammen enten i en serveringsbolle eller porsjonsfat. Strø frisk koriander og peanøtter over til slutt, og server med dressing. Masse dressing!

Les mer om Mia Frogners kokebok Grønn Bonanza

Gulrotfalafel med sesamsaus er lett å lage - og smaker godt.

-
+

Gulrotfalafel

  • 0.50stkgul løk
  • 2stkvårløk
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 2dlhavregryn
  • 50gcashewnøtter
  • 5stkmediumstore gulrøtter
  • 1sspaprikapulver
  • 1sscumin
  • 0.50sspepper
  • 0.50sssalt
  • 2ssfinhakket frisk koriander
  • 1ssolje

Sesamsaus

  • 2sstahini
  • 2ssvann
  • 4-5 dråper sesamolje/olivenolje
  • 4-5 dråper riseddik
  • 8-10 dråper sitronsaft
  • 1 klype salt

Slik gjør du

Grovhakk løk, vårløk og hvitløk og la det surre i en stekepanne med noen dråper olje og en klype salt, og forvarm ovnen til 200 grader på varmluft.

Rasp gulrøttene på en grov rasp, og la dem surre i stekepanna sammen med grønnsakene. I mellomtiden kjører du havregryn og nøtter til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Det skal ikke bli mel, men ikke store biter heller. Hell det i en bolle og sett til side.

Ha grønnsaksblandingen over i kjøkkenmaskinen, og kjør det til en jevn og passe grov masse. Bland inn krydderne og frisk koriander, og spe på med havregryn/nøtteblanding til du har en fin konsistens. Det skal være litt klissete, men du skal kunne forme boller helt uten problemer.

Bruk hendene til å forme boller av ca 1 ss masse om gangen, og legg dem utover et bakebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 6-7 minutter, før du snur dem og steker videre. Følg med når de gyldne og faste, da er de ferdige, ca 10-12 minutter.

Mens gulrotbollene står i ovnen visper du sammen sesamsausen, og kutter opp friske grønnsaker. For eksempel avocado, cherrytomater, agurk og oliven er kjempegodt ved siden av.

Les intervju med Mia Frogner om kokeboken «Grønn Bonanza»

 

Anbefalte videoer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør