Neste boble som risikerer å sprekke i USA er gjelden på delstat- og lokalnivå, sier Neal Soss, sjeføkonom hos Credit Suisse i New York, i et intervju med nyhetsbyrået Direkt, ifølge di.se.

Neal Soss sammenligner problemene i flere amerikanske delstater med krisen i Hellas, og sier bråket ved Berkeley-universitetet i California etter at delstaten økte undervisningsavgiftene, ikke er så forskjellig fra bråket i Hellas.

- Hvis man slår av lyden på tv-en ligner det veldig på Hellas. Og det handler om samme sak - "Don't tax you, don't tax me, tax that guy behind the tree", sier Soss til nyhetsbyrået ifølge di.se.

- Alt slutter ikke som i eventyrene
Ifølge Neal Soss krever det mot å løse dagens problemer, noe han ikke ser mye av nå, men han tror kanskje motet kommer når tilstanden blir ille nok.

- For hvem sier at alt kommer til å bli bra til slutt? Alt slutter ikke som i eventyrene, og saker og ting holder på å bli ganske vanskelige på visse plasser i verden, for visse deler av befolkningen.

Han konstaterer at USA ikke er spesielt gode til å tilpasse seg akkurat nå, så derfor forsøker vi skape en ny boble så vi unngår å tilpasse oss, mener Soss.

Lyspunkter
Samtidig synes han at det har skjedd store fremskritt når det gjelder de globale ubalansene, og han er forundret over at ikke flere ser dette. Han viser blant annet til at den amerikanske handelsbalansen var seks prosent av BNP før resesjonen, men nå har flat til rundt tre prosent av BNP.

- Men Kina kommer ikke til å gjøre noe mot sin vilje av høflighet mot andre. Hvorfor skulle de?, spør sjeføkonomen.

Soss mener gjeldsproblemene i Europa har liten innvirkning på USA, og han tror EU-politikerne klarer å ordne opp i problemene.

- Jeg tror de er klare til å sette himmel og jord i bevegelse for å beskyttte prosjektet, og jeg forstår hvorfor med tanke på kontinentets historie, sier Soss.

Les også: - Det er rene galskapen


- Dette blir K-A-O-S

<b>- "Spooky" utvikling</b>

- USA kan gå konkurs innen 2020

<b>– California kan gå konkurs</b>


<b>Obama: - Uholdbar budsjettsituasjon </b>

<b>Frykter ny amerikansk nedtur</b>

<b>- Stor fare for ny resesjon i USA</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.