Konsernsjef Åge Korsvold i Orkla kunne mandag morgen presentere det som i flere år har vært enhver Orkla-sjefs våte drøm; et kjøp av næringsmiddel- og merkevarebedriften Rieber & Søn.

Enkelte analytikere mener prisen, som er rundt 40 prosent over børskurs, er stiv. Korsvold har imidlertid ingen problemer med å betale godt for gode selskaper.

Les også: Avmålt mottagelse av Orklas Rieber-oppkjøp

- Vi betaler en god pris, men gode selskaper skal vi betale godt for. Vi har ingen problemer med å regne hjem dette, sier Korsvold.

For rundt 6,1 milliarder kroner slutter kjente merkevarer som Toro sauser, supper og ferdigmat, Denja-salater og Vossafår seg til konsernets eksisterende portefølje, som i sommer også fikk selskap av tann-og malingskostprodusenten Jordan, som ble kjøpt for 1,2 milliarder kroner.

Orkla betaler 66,58 kroner per Rieber-aksje, som hensyntatt selskapets gjeld, representerer en oppkjøpspremie på rundt 40 prosent over aksjens kursslutt fredag. Tross dette, tilfredsstiller kjøpet Orklas avkastningskrav, og selskapet venter at transaksjonen vil være innvannende, opplyser Korsvold.

I Orklas verdivurdering er det lagt til grunn at Rieber & Søn vil minst komme tilbake til et inntjeningsnivå som i 2010, opplyser selskapet. Rieber & Søn hadde da et driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) på 642 millioner kroner, mot 464 millioner kroner i fjor.

På en skala fra én til ti, hvor høyt rangerer du kjøpet i dag?

- Det er høyt opp på skalaen, sier Korsvold til DN.no.

Rask enighet
Han vil ikke si at han er overrasket - men tilfreds - over at det tok kun tok et par sommermåneder å komme til enighet med Rieber-familien, som valgte å gå med Orkla-konsernet, fremfor å auksjonere bedriften bort til høyeste byder.

- Jeg er i hvert fall svært fornøyd med at tok så kort tid. Men, så er det klart at det som er veldig morsomt for meg er at linjen har tatt imot dette budskapet med store entusiasme. Dette skaper begeistring og skaper energi, og det er også viktig, sier Korsvold.

- Fair pris
Styremedlem og representant for Rieber-familien, Fritz Rieber, var tydelig på at en norsk løsning var foretrukket.

- Når det gjelder verdien på aksjene i Rieber & Søn, synes jeg det er betalt en fair pris. Vi har hatt flere interessenter, men har valgt en norsk, industriell løsning. Det har ikke vært noen auksjon av selskapet, men korte, greie forhanldinger, som har ledet fremt til et resultat som jeg tror også de øvrige aksjonærene kan være fornøyde med, sier Rieber.

Orkla har lenge vært ansett som en beiler til Rieber & Søn-konsernet. Da selskapet imidlertid valgte i 2010 å selge sine eierpost på rundt 16 prosent var det mange som trodde det Stein Erik Hagen-dominerte selskapet hadde mistet appetitten på Toro og Denja.

- Avhengig av gjensidig tillit
Korsvold ønsker ikke å spekulere i hvorfor man tidligere ikke har lyktes med et oppkjøp, men presierer at tillit har vært en sentral faktor denne gang.

- Som Rieber-familien også sier, så har vi klart å etablere en gjensidig tillit mellom partene, og det er forutsetning for å gjennomføre denne type transaksjoner, sier Orkla-sjefen til DN.no.

- Partene har hatt gjensidig respekt for hverandre. Dette hadde ikke vært mulig uten det arbeid Stein Erik (Hagen, journ.anm) har lagt ned for å opprette tillit. Dette arbeidet har Åge i praksis videreført de siste ukene, sier Fritz Rieber.

Orkla har ikke inngått noen avtaler eller klausuler som binder selskapets frihetsgrader med tanke på videre utvikling av den tradisjonsrike Bergens-bedriften, ifølge toppsjefen.

- Jeg vil si det sånn at vi har lagt stor vekt på å fortelle hvordan vi vil opptre, og jeg føler jo et ansvar for at vi skal stå ved det. Både ut i fra hva vi har sagt og ut fra vår egeninteresse er det klart at det er veldig viktig at vi skal bevare og videreføre alt det som er sterkt i Rieber, sier Korsvold.

Korsvolds initiativ
Med dagens annonsering har Korsvold på mindre enn fire måneder etter han ble midlertidig kastet inn i sjefsrollen, levert nok et oppkjøp av en norsk institusjon og merkevaregigant.

Les også: - Håper vi skal gjøre mer og - Jeg har mine triks

Dermed har proppen løsnet for konsernet som frem til Korsvolds inntreden slet både med å finne og å komme i mål med transaksjonene.

Les også: Orkla strever med å finne kjøpsobjekter

Korsvold tok selv initiativet til samtalene med Rieber-familien, som har pågått siden før sommeren og frem til avtalen ble signert i går kveld.

Orkla-sjefen har tidligere snakket ned sin rolle i forbindelse med konsernets kjøpsprosesser, og pekt på oppkjøpsteamet og at oppkjøpskandidatene gjerne kommer som innspill fra organsiasjonen.

- Det er veldig viktig at vi får til den kjøpte veksten og får til prosessene i organisasjonen, og så innimellom så kan disse store transaksjonene falle, men man vet aldri når dette skjer, sier han til DN.no.

- Har mandatene jeg trenger
Dagens transaksjon styrker naturlig nok Korsvolds kandidatur til å overta sjefsrollen i Orkla-konsernet på mer permanent basis.

Fra tidligere å være kontant på at oppdraget er av midlertidig karakter, har den erfare finansmannen i den senere tid henvist til styret for svar på spørsmålet. Så også i dag.

- Det er fremdeles et spørsmål som styret må svare på. Jeg konsentrerer meg om å løse de oppgavene som jeg mener er viktige for Orkla, og som jeg har sagt før, jeg mener jeg har de mandatene jeg trenger, sier Korsvold.

Orkla stiger 0,33 prosent til 43,15 kroner, omsatt for 58 millioner kroner mandag. Rieber & Søn-aksjen handles til kroner 64,50 kroner, opp 72,25 prosent til 3,6 millioner kroner.

BAKGRUNN: Orkla kjøper et Rieber & Søn i motvind

Les også:
Avmålt mottagelse av Orklas Rieber-oppkjøp

Orkla kjøper Jordan for 1,2 mrd


Svakere enn ventet fra Orkla

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.