I dag skal forlagshuset Cappelen Damm lansere sin nye strømmetjeneste for ebøker og lydboker.

Kulturminister Thorhild Widvey er invitert til å komme og få en presentasjon av tjenesten, som heter Storytel. For en fast månedlig sum lokkes potensielle kunder med at de skal kunne lese så mye de vil - fra utvalget som er tilgjengelig.

Hverken Gyldendal eller Aschehoug har så langt vært interessert i å bidra med sine bestselgere.

Nå går forfatterne i Den norske Forfatterforening (DnF) ut med sterk kritikk av avtaleverket rundt den nye tjenesten.

Mandag sendte foreningen ut en omfattende informasjonspakke om Storytel til sine rundt 600 medlemmer. Informasjonen er også publisert på DnFs hjemmeside.

Her retter Forfatterforeningen sterk kritikk mot måten Storytel har opptrådt på overfor forfatterne, og skriver blant annet:

«Cappelen Damm har opptrådt svært uryddig når det gjelder kontakt med og informasjon til forfatterne og Forfatterforeningen. Vi har flere ganger etterspurt detaljert informasjon om hvordan forfatternes betaling blir regnet ut. Vi har fått noe informasjon fra Storytel, men ikke nok til å informere forfatterne tilstrekkelig,» heter det.

Gir informasjon

Leder Sigmund Løvåsen i Forfatterforeningen vil ikke være med på at foreningen har gått ut med en advarsel mot Storytel.

- Det er ingen advarsel. Det er informasjon. Vi tror selve tjenesten er god og kan bety et løft for lydboka i Norge. Men vi mener Cappelen Damm har opptrådt amatørmessig når det gjelder å avklare rettigheter med forfatterne. Det er gitt veldig lite informasjon ut til forfatterne og vi vet ennå ikke helt hvordan forfatterne vil få betalt. Det er altfor sent. Cappelen Damm kunne avklart dette tidlig i vår. Da kunne det vært rom for forhandlinger eller ytterligere avklaringer med enkeltforfattere. Mange kommer til oss med spørsmål, men vi har ikke kunnet gitt gode svar.

Har forsøkt å svare løpende

Øisten Wahl er forlagsdirektør for Netthandel og digitale produkt i Cappelen Damm.

- Ebokavtalen som vi basererer våre kontrakter med forfatterne på er ganske generell og åpen for tolkning. Vi har vært i en dialog med Forfatterforeningen om dette, og underveis har det kommet flere og flere spørsmål fra dem. Det har vi forsøkt å svare på løpende. Vi har ikke alltid hatt svaret der og da, men har måttet gå tilbake til Forleggerforeningen for å få avklart tolkningspunkter i avtalen, sier Øisten Wahl.

- Men vi nærmer oss nå en samforstand om tolkningen, og per i dag er det ikke mange åpne spørsmål igjen, sier Wahl.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Fryser utbetalinger etter regnskapsrot  

Kritiserer Nerdrums opptreden

First House og hjelpeløshetens tempeldans  

Norges største tv-selskap faller igjen

«Beatles»-flopp på kino  

Hagebyharselas til 80 mill. dnPlus  

Tar regningen for New York-scene dnPlus

Øyafestivalen i pluss

Rai rai for Hellbillies - lite liv for D.D.E

Kagges kunst på museum dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.