Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Glass og betong. Det restaurerte naustet har fått yttervegger i naturstein, innervegger i glass og betonggulv med varme i.

Glass og betong. Det restaurerte naustet har fått yttervegger i naturstein, innervegger i glass og betonggulv med varme i.

150 år gammelt naust i Rogaland kan vinne europeisk arkitekturpris

Tekst

Vil du få varsel hver gang Martine Hoff Jensen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Dette er et godt eksempel på gjenbruk, sier arkitekten.

– Det er morsomt at man blir nominert for et prosjekt som er ganske annerledes enn dagens moderne arkitektur, sier arkitekt Ådne Trodahl.

Fakta: Naustet ved Klostergarden

Prisnominert naust ved Utstein gard

Navn: Klostergarden

Klient: Inger Lise og Anders Schanche Rettedal

Beliggenhet: Mosterøy

Areal: 50 m²

Byggmester: HøieUeland

Glassmester: Glassløsninger as

Ferdigstilt: 2018

Trodahl Arkitekters restaurering av naustet ved Klostergarden – som er oppført rundt 1860 – er nemlig nominert til EUs pris for samtidsarkitektur, Mies van der Rohe Award 2019. Prisen er oppkalt etter en av pionerene innen moderne arkitektur, tysk-amerikanske Ludwig Mies van der Rohe, kjent for sin rene stil i glass, stål og betong. Prisen deles ut annethvert år. I 2017 var det 353 nominerte bygg, hvorav 13 norske. I 2009 vant Snøhetta for Operahuset i Oslo.

På randen

Naustet ligger helt nede ved sjøen på Mosterøy utenfor Stavanger. Etter å ha blitt utsatt for springflo i halvannet århundre var det på randen av forfall.

– Det var ganske slitent og trengte mye kjærlighet for å komme opp igjen, sier Trodahl.

12

Naustet er tilknyttet Norges eneste bevarte middelalderkloster, Utstein Kloster fra 1200-tallet, og den mer moderne Klostergarden, som drives av familien Schanche Rettedal som 11. generasjon. Hele området er fredet. I dag driver familien gårdsbutikk i det gamle naustet.

Fakta: Trodahl Arkitekter

Familiedrevet arkitektkontor
troark.no

Startet opp i 2001.

Seks ansatte på kontoret i Sandnes og en avdeling i København.

Oppdragsporteføljen strekker seg fra kirkebygg, hotellbygg, antikvarisk rehabilitering og plan/reguleringsoppgaver til hytter og eneboliger.

Gamle staver

Utvendig er det autentiske bevart så godt det går; vegger i naturstein rammer inn bygget. Naustet er et såkalt grindverk. En grind består av to staver som knyttes sammen med en tverrbjelke og to skråbånd som festes med trenagler. Arkitekt Ådne Trodahl forteller at de forsøkte å bevare mest mulig av det opprinnelige reisverket. Lokal malmfuru ble hentet inn der det måtte erstattes.

Innvendig kombineres fortid og samtid; moderne glassvegger gjør den tradisjonelle byggeskikken synlig. Bygget er skjevt, og for glassmesteren ble det en jobb med mange tall. I tillegg har naustet fått ny isolasjon i taket og varmekabler i det slipte betonggulvet. Fremdeles vil naustet tidvis stå under vann når springfloen herjer, men det er det bygget for å tåle.

– Dette er et godt eksempel på gjenbruk, sier Trodahl.

– Jeg håper samfunnet er i endring i den retningen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.