Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Et eksempel. Arkitektene ville bevise at man kan bygge billige boliger som ikke umiddelbart minner oss om det vi kjenner igjen som rimelige boliger.

Et eksempel. Arkitektene ville bevise at man kan bygge billige boliger som ikke umiddelbart minner oss om det vi kjenner igjen som rimelige boliger.

Dette er en lavbudsjettbolig

Tekst

Vil du få varsel hver gang Stine Engen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Husleien er på linje med byens sosialboliger.

– Folk ser ikke at dette er rimelige boliger, fordi de leser bygningen på en annen måte, sier den sveitsiske arkitekten Gus Wüstemann (53).

Fakta: Gus Wüstemann Architects

Sveitsisk arkitektkontor
guswustemann.com

Grunnlagt av Gus Wüstemann i 1997 i Zürich.

Åpnet i 2004 sitt andre kontor i Barcelona.

Betongblokken han har tegnet, ligger i forstaden Albisrieden, et av de nyeste områdene truffet av gentrifiseringen rundt Zürich, med små boligblokker fra 50-tallet og store grøntarealer. Det var den sveitsiske Baechi-stiftelsen, drevet av kunstnerne Isabel og Balz Baechi, som spurte Wüstemann om å bygge boliger av høy kvalitet til en lav pris her.

Wüstemanns ønske var å tenke nytt om hva rimelige hus kan være, og hvordan de kan se ut. Derfor mener han det er en suksess at folk ikke skjønner at det er lavbudsjettboliger de står ovenfor. Leilighetene på enten 60 eller 95 kvadratmeter leies ut til henholdsvis 1500 og 2000 sveitsiske franc i måneden, tilsvarende 13.000 og 17.000 norske kroner. Husleien er blant de billigste i Zürich og ligger på linje med byens sosialboliger.

– Jeg synes man som arkitekt burde strebe etter å forlate konteksten man bygger i, og finne nye måter å lage kvalitet på med de midlene som er til rådighet, sier han.

Et grønt belte. Betongblokken ligger i forstaden Albirieden utenfor Zürich, og ligger i et grønt belte rundt byen. Forstaden har blitt mer populær blant Zürichs unge de siste årene, og er i gang med å bli gentrifisert. Wüstemann mener likevel at beboersammensetningen fortsatt er mye mer blandet enn i resten av byen.

Et grønt belte. Betongblokken ligger i forstaden Albirieden utenfor Zürich, og ligger i et grønt belte rundt byen. Forstaden har blitt mer populær blant Zürichs unge de siste årene, og er i gang med å bli gentrifisert. Wüstemann mener likevel at beboersammensetningen fortsatt er mye mer blandet enn i resten av byen.

Lys og privatliv

For å kutte i kostnadene er det bygget i den billigste formen for betong, og både isolasjon og paneler er droppet. Gulvet er også av betong, kun på soverommet er det lagt inn tregulv, ifølge Wüstemann for å gi en overgang til noe mer intimt.

Stuerommet er bygget som en slags bro gjennom hele bygningen, og slipper inn både morgen- og kveldssol. Rommene åpner seg ut i to balkonger på hver side av bygningen, så leilighetene strekker seg ut mot de grønne arealene utenfor.

Trepersiennene gjør det mulig å dekke til balkongene så ingen kan se inn, mens lyset fortsatt får slippe inn fra sidene. Å kunne skjerme av var viktig for Wüstemann, som synes altfor mye blir bygget i glass i dag.

– Alle sier at glass er så bra, men det blir ofte altfor varmt, og folk kan se rett inn. Det er viktig å bruke åpninger presist, særlig i en urban sammenheng, og det har vi jobbet med her. På soverommene er det for eksempel ikke så mye lys, men det trenger det jo heller ikke å være, de er jo til å sove i, forteller Wüstemann.

16

Fakta: Affordable Housing Langgrütstrasse

Arkitekt: Gus Wüstermann Architects

Klient: Isabel and Balz Baechi Stifttung

Beliggenhet: Forstaden Albirieden utenfor Zürich, Sveits

Areal: Ni leiligheter: fire på 60 m² og fem på 95 m².

Ferdigstilt: 2019

Minimalisme for alle

– Akkurat som ved alle andre aspekter i livet, må man prøve nye ting. Hvis du er redd for å flytte fra et sted med tregulv og hvite vegger, så kan jeg si: Det er ikke noe å være redd for!

De første leietagerne har allerede flyttet inn og innreder leilighetene på veldig ulike måter, ifølge Wüstemann. De fleste er unge, noen har barn, og noen er akkurat ferdige som studenter. Mange jobber i kreative bransjer, og Wüstemann vedgår at bygningen ikke er «for alle».

– Men jeg ser det egentlig som et stort problem at alle har så mange forutinntatte forestillinger om materialer som for eksempel betong. Du vurderer alt ut fra ditt sosiale ståsted: hvor du kommer fra og hva moren din sa, hvilke verdier vennene dine har. På den måten blir du hjernevasket gjennom hele livet, sier han.

– Så man kan kanskje diskutere om estetikken er for alle, men kvaliteten du opplever i rommene her, den tror jeg alle ville like.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.