– Å bo handler ikke bare om å spise og sove. Kanskje er det like viktig at vinduet er riktig plassert, slik at du kan sitte der og lese en bok? sier arkitekt Reiulf Ramstad.
Fakta: Bjørnheimveien
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
Beliggenhet: Høybråten, Oslo
Areal: 4 x 194 m²
Ferdigstilt: 2018
I en gammel eplehage i Bjørnheimveien på Høybråten i Oslo står to nyoppførte vertikaldelte tomannsboliger – et prosjekt han har arbeidet med siden 2013, da utbyggeren tok kontakt og ville bygge noe litt utenom det vanlige.
– E6, Trondheimsveien og industrien; Groruddalen er et område som er blitt hardt straffet oppigjennom, sier Ramstad.
– Vi ville verdsette denne tomten, og fant ut at vi skulle lage fire boenheter i to bygg, og benytte hagen på best mulig måte.
Diskusjoner
De to huskroppene ble plassert ved siden av hverandre med hage på nedsiden og japaninspirerte atrium på baksiden, med utgang fra kjøkkenet.
Så begynte dialogen. Hva skal til for å lage en komplett bolig, en verktøykasse som har alt en familie trenger, og samtidig kan bidra til et godt liv?
– Jeg pleier å se på vår egen katt. Hvorfor legger den seg her eller der? En dag er den kanskje redd. En annen dag varm. Eller kanskje kjeder den seg. Sånn er det jo med oss mennesker også. Vi er ikke i samme sinnstilstand hele tiden.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på herSelv tror Ramstad at det å bo på flere plan er bra for den moderne familien.
– Det gir flere muligheter til overraskelser og pasjon – og til å trekke seg unna. Jeg tror det hadde vært færre skilsmisser hvis flere kunne bodd sånn, sier han.
Jeg tror det hadde vært færre skilsmisser hvis flere hadde bodd sånn
Reiulf Ramstad – arkitekt
Fakta: Reiulf Ramstad Arkitekter
Norsk arkitektkontor
Grunnlagt i 1995. Assosierte partnere: Kristin S. Ramstad, Anja H. Strandskogen og Christian S. Fuglset
Mottatt en rekke priser, som Sundts Premie og Houens fonds diplom.
Nominert til EUs internasjonale arkitekturpris flere ganger.
Reiulf Ramstad mottok Jacobprisen i 2014, og ble utnevnt til æresmedlem av AIA, The American Institute of Architects i 2016.
Tettere sammen
I Bjørnheimveien er hver enhet fordelt på tre plan. Sokkeletasjen er lukket mot omgivelsene og fullpakket med alle de praktiske funksjonene, som garasje, entré, bad, vaskerom og soverom – eller hybel. I annen etasje, der det er stue og kjøkken, åpner boligen seg opp med store vindusflater, gjennomlys og utsikt. Soverommene er plassert på toppen.
– Barnerommene har en liten stige opp til en hems, det er noe jeg drømte om som barn, men aldri fikk, sier Ramstad.
Særlig fornøyd er han med detaljene: veggene i finér, rasteret i tre langs trappen, som både er praktisk og estetisk. Som i Ramstads tidligere prosjekter har boligen også sprossefrie overganger mellom glasspartiene – løsninger man ifølge arkitekten ikke ser i 98 prosent av utviklerprosjekter.
– Å skape gode omgivelser er en kompleks ting, og noe det er veldig lett å rasjonalisere bort, sier han.
– Men i den neste manns- og kvinnealderen vil vi måtte bo enda tettere sammen, og da må vi komme opp med gode løsninger for hvordan. Dette prosjektet er ikke den kule hytta til 15 millioner som henger ut fra et fjell. Det er hverdagsarkitektur, der vi har tenkt mye på hva som skal til for å skape et godt liv.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.