Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gjenreiste klassisk hotell i samarbeid med Snøhetta

Tekst

Vil du få varsel hver gang Maria Philippa Rossi publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hotellet er helt uten veitilkomst.

Fordums prakt. Hit kommer du bare med toget, til fots eller på sykkel. Den offisielle åpningsfesten for det restaurerte hotellet er 13.–15. august.

Fordums prakt. Hit kommer du bare med toget, til fots eller på sykkel. Den offisielle åpningsfesten for det restaurerte hotellet er 13.–15. august.

– Jeg skulle gå over Hardangerjøkulen med noen venner for mange år siden. Planen var å ta en øl på hotell Finse 1222 før avreise, men vi snudde i resepsjonen fordi vi følte at dette ikke var et sted for oss, sier Heidi Pettersvold (53), prosjektleder i arkitektfirmaet Snøhetta.

– Da jeg ble spurt om jeg ønsket å være med og gjenreise det historiske hotellet, var jeg derfor rask til å takke ja.

Fakta: Hotel Finse 1222

Sto ferdig samtidig med Bergensbanen i 1909. Har vært overnattingssted siden.

Kjøpt av 20 investorer i februar 2020.

Restaurertav Destinasjon Finse as med Snøhetta som arkitekter.

Gjenåpnet i fordums prakt i sommer.

Har offisiell åpningsfest 13.–15. august.

Eiendomsutvikler Petter Hagelund (66) kom til Finse for 15 år siden, og ble raskt betatt av stedet. Han oppførte Steinboligen i 2010 og et leilighetskompleks i 2017. Begge ganger var Snøhetta involvert på interiørsiden. Da han fikk opsjon på å kjøpe det gamle hotellet, ringte han umiddelbart Pettersvold.

– Målet har vært å få det opp til fordums prakt. For når folk først finner Finse, drar de ikke derfra igjen. Her er en spesiell nerve som alle elsker, slår Hagelund fast.

Nå er den gamle resepsjonen historie, og det nye lokalet kalles for «hjerterommet»: Det er åpnet opp mot togperrongen, så gjestene kan få med seg aktiviteten der. På motsatt side er det panoramautsikt til Hardangerjøkulen. Det oransje interiøret med peisen som midtpunkt skaper en lun ramme, enten det er vinterstormer eller sommerens pøsregn gjestene rømmer fra.

Finse 1222. Hotellet er restaurert av Destinasjon Finse og Snøhetta.

Finse 1222. Hotellet er restaurert av Destinasjon Finse og Snøhetta.

Starten på Bergensbanen

Finse 1222 har vært overnattingssted og samlingspunkt siden 1909. Investorene som kjøpte det ærverdige hotellet i februar 2020, har hatt store ambisjoner om et hotell som kombinerer det historiske med det moderne.

– Vi har hatt et sterkt fokus på at designet skal være robust, det skal tåle mye bruk. Gjester kommer inn med turutstyr, og gulv og møbler skal tåle en støyt. Det skal være intimt, hyggelig og inviterende, forklarer Pettersvold i Snøhetta.

I stor grad har de forsøkt å gjenbruke materialene som finnes fra før, blant annet ved å slipe ned eksisterende gulv der det har vært mulig.

– Alt som skal til Finse, må fraktes med tog med leveranse én gang i uken. Da har du 20 minutter til avlessing. Det skaper en utfordring rundt forbruk av materialer. Vi tenker oss om to ganger før vi bestiller nye planker, sier hun.

Historie i veggene

Alice Lister Fangen (1863–1931) fra Leeds var den første driveren av hotellet på Finse. Hun var fembarnsmor og styrte stedet med stødig hånd i mange år. Lister Fangen hadde sansen for design og interiør, og Pettersvold har tatt vare på hennes historie.

– Vi fant blant annet et møbel som var kledd med et nydelig, gammelt tekstil fra den engelske designeren William Morris. Møbelstoffet har i dag gått ut av produksjon, men produsenten har en rekke andre produkter fra samme tidsrom. Tapetet som nå er benyttet i spisesalen, er hentet derfra, sier Pettersvold.

Interiøret er fargesatt i ulike varme blånyanser, varianter av rødoransje og varmhvitt.

– Ingen av farge- og materialpalettene er kalde, det er kaldt nok når du kikker ut.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.