Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Helsingfors’ heteste

Tekst
Badstue med mer. Helsingfors’ nye prakt-
             sauna ligger helt nede 
             i vann­kanten, slik at besøkende kan ta et 
             salt bad mellom de dampende øktene. Foto: kuvio.com

Badstue med mer. Helsingfors’ nye prakt- sauna ligger helt nede i vann­kanten, slik at besøkende kan ta et salt bad mellom de dampende øktene. Foto: kuvio.com

| Finlands nye storstue er saunaen Löyly

Den gamle tradisjonen med ­offentlige saunaer har fått sin ­renessanse i Finland. Sist ute er praktbygningen Löyly i Helsingfors’ gamle industriområde. Arkitekt Ville Hara og partneren Anu ­Puustinen i det Helsingfors-­baserte kontoret Avanto brukte seks år på å få den ferdig.

Først ute. Hele bygningen er laget av miljøsertifisert tre. For å minske brannfaren måtte én av de tre saunaene kles i betong. Det er aldri blitt gjort før. Foto: kuvio.com

Først ute. Hele bygningen er laget av miljøsertifisert tre. For å minske brannfaren måtte én av de tre saunaene kles i betong. Det er aldri blitt gjort før. Foto: kuvio.com

Utsikt. Ikke ulikt operaen 
           i Oslo kan besøkende ta 
           seg en luftetur på taket. 
           Det overrasket arkitektene hvor populært akkurat 
           det var. Foto: kuvio.com

Utsikt. Ikke ulikt operaen i Oslo kan besøkende ta seg en luftetur på taket. Det overrasket arkitektene hvor populært akkurat det var. Foto: kuvio.com

Helårsbad. – Om vinteren borer vi hull i isen utenfor saunaen, så folk kan fortsette å bade. Navnet 
           på arkitektkontoret vårt, Avanto, betyr faktisk «hull 
           i isen», sier Ville Hara. Foto: kuvio.com

Helårsbad. – Om vinteren borer vi hull i isen utenfor saunaen, så folk kan fortsette å bade. Navnet på arkitektkontoret vårt, Avanto, betyr faktisk «hull i isen», sier Ville Hara. Foto: kuvio.com

– Sauna er nærmest en religion her i Finland. Det finnes utallige måter å fyre opp saunaen på, og alle har sine egne ritualer de ­mener er best. Kunsten å skape best mulig löyly er omtrent som vinsmaking. Utlendinger merker trolig ikke forskjellen, men det gjør finnene, sier Hara.

Fyrer med ved

Saunaen ved innseilingen til Finlands hovedstad har fått navnet Löyly, etter dampen som oppstår når man kaster vann på de varme steinene – et finsk ord som bare betyr akkurat det. Det er stor forskjell på elektrisk oppvarmede saunaer – som de fleste finner har i sine hjem – og den löylyen som oppstår ved vedfyrt oppvarming.

Fakta: Löyly

Offentlig sauna i  Helsingfors i Finland.

Arkitekt: Avanto Architects
Klient: Antero Vartia og Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy
Areal: 1071 m2
Kostnad: 54 millioner kroner
Ferdigstilt: Mai 2016

 

AVANTO ARCHITECTS

Finsk arkitektkontor
Etablert i 2004 av Ville Hara and Anu Puustinen etter å ha vunnet en konkurranse for et kirkegårdskapell.
Kontoret har fem medarbeidere, og leverer prosjekter fra produktdesign til ­urban planlegging for offentlige bygninger, private selskaper og kunder.
Saunaen Löyly er miljø­sertifisert av Forest ­Stewardship Counsil (FSC), som den første ­bygningen i Finland.
avan.to

– I Finland har vi flere saunaer enn biler. Men det er noe helt ­spesielt med vedfyrte saunaer. Og vi bruker flere typer ved for å få den rette opplevelsen. Vi har tre saunaer, som alle varmes opp på forskjellige måter. I den ene av dem blir ikke røyken sluppet ut av rommet under fyringen. Den måtte vi søke spesialtillatelse for å få lov til å bygge. Vanligvis blir slike saunaer bygget uavhengig av hus, fordi brannfaren er så stor, sier Hara.

Sauna-dj

Siden åpningen er saunaen blitt Helsingfors’ heteste treffsted, og ikke bare på grunn av temperaturen. Saunaen ligger delvis nede i vannet, noe som gjør at gjestene kan ta seg en dukkert, eller de kan ligge på terrassen som står på påler i vannet. I helgene er det dj og bar i den nye restauranten.

– Det å gå i sauna er kjempesunt. Forskere vet ikke helt ­hvorfor, men folk som jevnlig går i sauna, lever lenger og har færre livsstilsykdommer. Min personlige påstand er at saunaen er et sted der du kan roe helt ned og slappe av, sier arkitekten.

Saunaen ble først planlagt to andre steder før den til slutt ble lagt til Helsingfors’ havne­område, hvor den er blitt et ­ordentlig blikkfang.

– Vi er blitt litt tatt på sengen over hvor populært det er å gå på taket. Det er noe utlendinger blir aller mest overrasket over, at en offentlig bygning er så tilgjengelig. Men det er en viktig del av filosofien vår, sier Hara.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.