Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Modulhjem. Store vinduer slipper dagslys inn i personalboligene i flyktningleiren Pugnido i Etiopia. De kan kobles i bredden, stables i høyden og knyttes sammen til små boligkomplekser, med terrasser og uteområder.

Modulhjem. Store vinduer slipper dagslys inn i personalboligene i flyktningleiren Pugnido i Etiopia. De kan kobles i bredden, stables i høyden og knyttes sammen til små boligkomplekser, med terrasser og uteområder.

Norskutviklet containerhus på FN-oppdrag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Martine Hoff Jensen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Norske arkitekter har tegnet hus som kan fraktes med bil, båt og helikopter til kriserammede områder.

– De kommer ferdig utstyrt med absolutt alt, sier arkitekt Christian Sandberg Olavesen (37) i Vit as arkitekter.

Det er nemlig ikke sikkert det er lett å oppdrive husholdningsartikler som dopapir og oppvaskmiddel i en konfliktsone, som er et av stedene husene er tiltenkt.

Fakta: Ecocube

Containerhjem med alt integrert

Klient: FN, Verdens matvareprogram

Beliggenhet: Pugnido flyktningleir, Etiopia

Areal: 2 x 26 m²

Ferdigstilt: 2016

Ecocube er en avlang container med alt integrert: seng, kjøkken, stue og bad. De fungerer som modulære hjem som kan spesialtilpasses etter behov. Ecocube kan leveres med rundt 40 ulike løsninger.

Målet er at arbeidere i konfliktsoner og flyktningleirer skal få et avbrekk og pusterom fra arbeidet, et sted for å mentalt koble av og opprettholde en hverdag.

Hjem hjemmefra

Vit as arkitekter, som består av Christian Sandberg Olavesen og Thor Hovland Austad, har utviklet containerboligene i samarbeid med ingeniører. De har inngått et løpende samarbeid med FN om at containerne kan shippes til kriseområder.

Til Etiopia, på grensen mot Sør-Sudan, hvor en stor flyktningleir oppsto på grunn av krisen i nabolandet, kom de to første Ecocubene 2016. Tilbakemeldingene fra arbeiderne i Verdens matvareprogram forteller om en mulighet for hverdagsfølelse i en krisesituasjon; en god seng å sove i, mulighet for å vaske klær samt eget kjøkken.

13

Grunntanken med Ecocube er å skape et «home away from home». Med smarte, arkitektoniske løsninger og integrerte møbler, blir «hjemmene» ferdigfabrikerte i Kina, før de fraktes til hjelpearbeidere.

Fakta: Vit arkitekter

Arkitektkontor i Oslo

Etablert i 2013 av Christian Sandberg Olavesen og Thor Hovland Austad, begge uteksaminert fra NTNU.

Ecocube as er et datterselskap av Vit som jobber med ungdoms- og sosialboliger, nødhjelp og bistand. Vit jobber i tillegg med hytter, boliger og næringsbygg.

Stabelbare

Containerhjemmene kan utstyres med solcellepaneler, vannfiltrering og vindmølle. Store vinduer slipper inn dagslys, mens et UV-filter holder varmen ute. Det samme gjør et airconditionsystem.

Boligene er transportable, og de kan flyttes og reetableres på nye steder på få dager. Skal de et sted over lengre tid, kan de kobles på vann og avløpssystemene der. Boligene kan knyttes sammen til små boligkomplekser, med terrasser og uteområder. De kan kobles i bredden og stables i høyden.

Arkitektene er opptatt av verdiskaping.

– Det handler om å hjelpe hjelperne, skape velferd for de ansatte.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.