Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Flaskepost

Tekst
Foto: Lars Petter Pettersen

Foto: Lars Petter Pettersen

Tøyens gamle postkontor erstattes med flaskepost - nå åpner bydelskroen Postkontoret

Tøyens gamle postkontor erstattes med flaskepost – nå åpner bydelskroen Postkontoret.

Det finnes ennå små lommer i hovedstaden som ikke overstrømmes av «Oslove». Tøyensenteret kan være et slikt sted. Noen vil kanskje huske senteret fra filmen «Buddy» (2003), der Stig Inge, en hjemmekjær, ung mann bosatt i en av stedets kommunalboliger, nærmer seg angstanfall hver gang han forsøker å forlate området. Hos andre har det festet seg et mer brokete inntrykk av Tøyens sentrum: Engstelige beboere, innleide vektere, «hvit flukt» og narkotikahandel utenfor Tøyen barneskole, for å nevne noe. Bydelen sliter, til tross for gjentatte løfter om løft og tiltak fra Oslo-politikerne. Og, som et 1960-tallsbrutalistisk symbol på den feilslåtte politikken, tronende på toppen av t-banestasjonen: Tøyensenteret.

– Er det dette vi trenger da? Et spisested til?

To middelaldrende herrer skuler mot det som en gang var deres lokale postkontor.

<font color=

<font color="#b9b1b1">Foto: Lars Petter Pettersen</font>

Denne regnfulle formiddagen er det lite ved Tøyensenteret som minner om en bydels-dystopi. En skjelven kropp eller to stavrer seg over plassen, ellers vrimler det av paraplyer og barnevogner. Under betongklossene er det bemerkelsesverdig lyst og luftig – omdøpingen fra Tøyensenteret til Tøyen torg er ingen eufemisme.

Torgets postkontor skal få gjenoppstå, på et vis: Da det ble klart at stedet skulle nedlegges, troppet utelivsgründerne Dan Marius Nordhagen og Kenneth Simonsen opp ved stengetid og testet gitarer med lydforsterkere, mens postdamene holdt seg for ørene. Sammen med folk fra blant annet Øyafestivalen, utestedene Last Train og Bonanza, og hele bandet Oslo Ess, åpner de i dag bydelskroen Postkontoret i de forlatte lokalene.

Designer Morten Engebretsen har stått for møblementet, og Bisletts populære restaurant Cin Cin vil stå for pizzaservering. Stedet skal bli både kulturhus, konsertlokale og kafé.

– Det begynner å bli litt tett på Youngstorget og Grünerløkka, sier Nordhagen, om hvorfor han valgte Tøyen.

Han har selv bidratt til det: Utestedene Revolver, Kniven og pølsebaren Wurst ligger alle et stenkast unna Youngstorget.

– Hver bydel bør ha et alternativ til de brune bulene, et bra sted for dem mellom 20 og 40. Bislett har Laundromat, Torshov har Grisen. Men Tøyen har så å si ingenting.

Noe rører seg imidlertid: Restauranten Tøyengata Bodega åpnet i høst, og Øyafestivalen har inntatt Tøyenparken. På Tøyen torg serveres tyrkisk, thai og sushi, en slakterbutikk er underveis. Hos Søstrene Nordby på torgets kortside, i bydelsbakeriet som drives på tredje generasjon, er bordene fullsatte.

– I sentrum føler jeg ofte at folk lager barer til vennene sine. Ikke at det er noe galt med det, men her skal vi favne litt bredere, sier Bente Fagereng, daglig leder for Postkontoret.

Ved siden av konsertene ser hun for seg både barne-teater, boklanseringer og storbandsøndager.

– Det kan for eksempel hende vi booker band som du har hørt i sentrum, men som vi presenterer litt annerledes.

Responsen på Postkontoret kan tyde på et visst behov i Tøyen-området: Allerede etter ett døgn mottok stedets Facebook-side oppunder 3000 likes og uttrykk for lettelse i kommentarfeltet.

– Det skjer så lite på kveldstid at folk er redde for å gå her etter et visst klokkeslett, forteller Nordhagen.

Det håper han Postkontoret kan bøte på.

– Det er bedre med fulle, glade folk, enn med sinte, edru.

pkontoret.no

Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE: Eyvind Hellstrøm disker opp med en uforglemmelig sjøtunge.

SKIGUIDEN: I svenske Åre er det mulig å bli lykkelig både i bakken og baren.

BULJONGPAR: Årets heteste drikk er brygget på ben og knoker.

KOM I FORM: Lekende lett intervalltrening med Johan Kaggestad.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.