Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
«Håper du forstår». – Først skal du matche med en på Tinder, så skal du levere morsomme meldinger, så sette seg ned og prate med et helt ukjent menneske. Og så ender det med takk, men nei takk håper du forstår, sier Amanda Romare som har skrevet bok om hvor hardt det kan gå påvirke selvtilliten å date mye.

«Håper du forstår». – Først skal du matche med en på Tinder, så skal du levere morsomme meldinger, så sette seg ned og prate med et helt ukjent menneske. Og så ender det med takk, men nei takk håper du forstår, sier Amanda Romare som har skrevet bok om hvor hardt det kan gå påvirke selvtilliten å date mye.

«Dumpet av halve Malmö»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Traurig datingliv er blitt boksnakkis.

«Du er så innmari fin, men jeg kjenner at jeg ikke er helt over eksen min så mye som jeg håpet, så det kjennes litt rart å fortsette dette.»

«Du virker innmari herlig og interessant osv., men jeg tror jeg må fokusere på venner, jobb og dritt og få orden på basic-tingene i livet. Sorry!»

«Jeg synes du er en superherlig person og jeg har det veldig hyggelig når jeg er sammen med deg, men jeg har ting jeg trenger å bearbeide på egen hånd før jeg kan gi så mye av meg selv som jeg vil.»

Fakta: «Halva Malmö består av killar som dumpat mig»

Av Amanda Romare.

Utgitt på forlaget Natur & Kultur i 2021.

nok.se

Avvisningene kommer som perler på en snor, eller snarere oppgulp, i innboksen, i svenske Amanda Romares (32) debutroman «Halva Malmö består av killar som dumpat mig».

– Amanda i boken og jeg går hånd i hånd, sier Romare på telefonen.

– Har virkelig halve Malmö dumpet deg?

– Kanskje ikke, men mange. Jeg kan ikke gå i Malmö uten å møte en eks, sier hun.

– Eller … iallfall noen jeg datet én gang.

Fra singel til femcel

Den virkelighetsnære dagbokromanen er blitt en snakkis i nabolandet, diskutert i samtlige kulturpodder og aviser: «En fenomenalt morsom bok om oppriktig å lengte etter kjærlighet, men også om å om og om igjen bli vurdert av typer man kanskje ikke egentlig ville ha» skrev Aftonbladet i desember. Mens avisen Expressen skrev: «Hun lærer meg å forstå incelguttenes besatthet».

– Hva føler du om å få merkelappen femcel?

– Hva?

– Femcel. Kvinnelig incel?

– Aha! Nei, jeg var ikke forberedt på den vinklingen da boken kom, at jeg skulle bli «incelkvinnen», sier Romare og ler.

– Jeg synes incelkulturen og dens rykte står for mye negativt, gutter som er voldsomme og ekstreme. Men omtalen kjentes også deilig. Vi jenter har det like jævla vanskelig.

– Ja?

– Tidligere har man ment at jentene regjerer datingmarkedet, men jeg opplever det tvert om. Mitt inntrykk er at gutter oftere swiper mot høyre på Tinder, altså at gutter er mer for å få til en første date, men når det gjelder andre og tredje date trekker de seg. Der er jentene mer på, sier hun.

– Jeg ble overrasket over at blant alle jeg datet, så var det kanskje syv av ti som ikke ville møte meg igjen, mens jeg kunne møte alle unntatt to igjen.

En kort pause oppstår.

– Og jeg er ganske normal og morsom!

– Guttene i boken fremstår som ganske håpløse?

– Amanda i boken har en slags checkliste til å begynne med, men mot slutten står hun helt på bar bakke: lyver for vennene sine fordi hun skal møte noen de ikke liker, godtar å bli ghostet eller avvist i siste liten, sier Romare.

– Jeg møtte en gang en fyr som luktet spy.

– Hva?

– Jeg ville så gjerne at det skulle fungere, så jeg fortsatte å møte ham. Og så var det han som var litt rasistisk, som jeg skriver om. Til og med da spurte jeg meg selv om det var noe jeg kunne leve med, og landet på at det kunne jeg. I ettertid ser jeg jo at det ikke hadde fungert i det hele tatt.

Når nærhet blir eksotisk

I kommentarfeltet under en artikkel om boken i svenske DN, skrev en mann at han trodde historiene i boken måtte være bløff.

– Det var så sykt å lese at folk ikke tror på mitt datingliv, at det virker så rart for folk.

– De gjengjeldte følelsene synes nærmest å bli en egen kapital i boken? Når du får litt, blir du helt satt ut av at folk i parforhold kanskje har det «sånn» hele tiden, så lett og fint?

– Jeg blir helt gråteferdig nå. Det sitter så dypt, disse opplevelsene, hvordan man søker at noen bare passer på en. Nærhet kan være ekstremt eksotisk. Når man opplever det vil man bare destillere det og legge det i en boks.

Lykkelig slutt

Det sies at kjærligheten dukker opp når man minst venter det.

For Amanda Romare skjedde det parallelt med lanseringen av romanen om det å være singel. Først nå tror hun på det hun stadig vekk ble fortalt gjennom årene med avvisninger:

– Da jeg datet, sa alle at det bare er å drite i det om han avlyser på grunn av jobb – da er han ikke interessert nok. Men sitter man der og er besatt som faen, følger man ikke det rådet. I ettertid har jeg sett at det fungerer veldig bra å drite i det. Det gir i hvert fall en slutt på de brutale avvisningene.

Sitatene fra boken er oversatt av D2s journalist.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.